KategóriaBelföld

10 éves a Combino

Pontosabban 10 éves a Combino Budapesten. A Combino típuscsalád története ennél még 10 évvel korábban, 1996-ban kezdődött Potsdamban (az oldalamon itt és itt találtok onnan képeket).

Fontos megjegyezni, hogy azok a villamosok csak részben azonosak mieinkkel: az akkor gyártott Combinok merev tengelyes, multicsuklós villamosok voltak. Az eredeti elképzelések szerint Budapest is ebből a konstrukcióból kapott volna, de időközben kirobbant a Siemensnek óriási presztízsveszteséget okozó, és több megrendelés visszamondásával járó Combino-botrány. A Siemens erre reagálva előállt egy teljesen új konstrukcióval, ez lett a Budapestre szánt Combino Supra NF12B. A villamos felépítését érintő legfontosabb változás, hogy a multicsuklós elvet feladva egy olyan jármű született, amely minden egysége az egység közepénél forgóvázakkal van alátámasztva. A villamos egységei párosával alkotnak blokkokat, a blokk két egysége közötti csukló csak vízszintes irányú elmozdulást enged, valamint ezt a csuklót a forgóvázakkal kapcsolatban levő hidraulikus rendszer tartja irányban. Az 54 méter hosszú villamos három ilyen, kvázi autonóm blokkból áll, a blokkok közötti csuklókat nem tartja hidraulika, illetve ezen csuklók jóval nagyobb mértékű elmozdulást engednek meg. Ez a kvázi forgóvázas konstrukció sokkal jobb futást biztosít, mint például a multicsuklós villamosok: még a sokszor kifejezetten rossz budapesti pályákon is jól futnak a Combinok. Más európai városok multicsuklós villamosainál sajnos nem túl ritka jelenség az ívekben és legkisebb pályahibákon is rángató (és ezért egy idő után csörgő-zörgő) alacsonypadlós villamos. Szerintem a budapesti Combino az egyik legjobb alacsonypadós villamos azok közül, amelyekkel eddig Közép- és Nyugat-Európában utaztam.

Budapestre 2006 márciusában érkezett meg az első Combino, 2006 nyarától kezdődően pedig elkezdték forgalomba állítani őket. A BKV ennek apropóján rendezett nyílt napot a Hungária kocsiszínben.

Tovább

Szkennelt képek

Ma már szinte kizárólag a digitális fotózás dívik, azonban tíz évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt ritkaság filmre fotózni. Ebbe az összeállításba igyekeztem olyan régi képeket összeválogatni, amelyek olyan momentumokat tartalmaznak, amelyek megörökítésére ma már nem lenne lehetőség.

A 2000-es évek elején a tarjáni végállomásra begördülő Bengáli teljesen megszokott látvány volt. A végállomás azóta átépült, a Bengálik helyét pedig a Németországból használtan vásárolt KT4-esek és a Szeged számára készült T6A2-esek vették át.

Tovább

Az idei troli-nyílt nap képei

A már hagyományosnak mondható őszi trolibusz nyílt nap idén sem maradt el, immáron hatodik alkalommal nyitotta meg kapuit a Zách utcai troligarázs.

A ráhordójáratok idén is a szokásos járművekkel voltak adva. Itt éppen a két GVM egyike indul a Stadionoktól a troligarázs felé.

Tovább

A 30-as vonal átépítésének pillanatai

Lassan a végéhez közeledik a 30-as vonal budapesti és a Budapest-környéki részének átépítése (legalábbis, ami a pályát és az utasforgalmi infrastruktúrát illeti), ha minden jól megy, akkor a jövő héttől ismét használatba veszik Kelenföld és Tárnok között az “alsó pályát”. Nézzük hát meg, hogy mi történt az elmúlt valamivel több, mint egy évben!

Albertfalva, ahogy azt megszokhattuk. Az állomás három vonatfogadó vágánnyal rendelkezett, ebből az elsőt és a másodikat használták rendszeresen. A harmadik vonatfogadó vágányon és a negyediken csak nagyon ritkán volt forgalom. Az állomásnak mindössze annyi értelme volt, hogy az egyvágányú pályán plusz egy keresztezési helyet biztosítson.

Tovább

Buszos fotók a fővárosból

A mai bejegyzésben a buszoké a főszerep, azon belül is elsősorban a midiké.

Az S91-es után ismét újabb midivel bővült a fővárosi flotta. Az MKT-401-es MAN midi a Kontak Busz tulajdona és az S91-eshez hasonlóan határozott időre vette bérbe a BKK. Mivel zömében a 27-esen jár (ezen kívül a 203-asra van még beosztva), ezért ő is a “szokásos” helyen, a Búsuló Juhásznál lett lefotózva.

Tovább

Iparik a 61-esen

A nyár sok más mellett a vágányfelújítások időszaka is, az idei nyáron pedig bőven kijutott ezekből. A már szokásosnak mondható nyári Körút-felújítás mellett idén más vonalakon is felújítják a legkritikusabb részeket, ami a mostani ütemben a Déli és a Széll Kálmán tér közötti szakaszt jelenti, illetve Fehérvári utat a Művelődési háznál. A lezárások miatt a Dél-budai villamoshálózat ismételten el lett vágva a villamoshálózat többi részétől, de ez most annyival lett megspékelve, hogy a Fehérvári út miatt a két Dél-budai kocsiszín (Kelenföld, Budafok) egymástól is el lett vágva.

A fentiek miatt erre az időre a kocsikiadást is át kellett szervezni: a 61-es északi része a szokásos rend szerint Szépilonából van adva K-Tatraval, viszont a déli részt most Kelenföld adja iparival.

Az  egyik 61-esre beosztott ICS kapaszkodik fel az Alkotás úton.

Tovább

Budapesti életképek

Az utóbbi időben nem túl sok időm maradt frissíteni az oldalt, és megjelent a frissítések is nagyrészt külföldi témájú bejegyzéseket tartalmaztak. Ennek ellenére a fővárosi történésekről is készültek képek, most ezekből szedtem össze egy oldalra valót.

Kezdjük rögtön egy aktuális témával: a 2-es metrón a közelmúltban megtörtént a teljes típuscsere, így most már lehetővé válik az új biztber és vonatvezető rendszer használata. Jelenleg ennek az élesztése történik, ezért néhány hétvégén keresztül teljes hosszában buszokkal pótolják a 2-es metrót. A kép a Kossuth téren készült, a trolivezetéket a tér átépítése miatt szedték le, a 70-es és a 78-as troli  a Honvéd utcában fordul.

Tovább