Vasúti életképek az osztrák fővárosból

Ahogy már korábban írtam, az utóbbi időben egyéb elfoglaltságaim miatt nem indig maradt időm frissíteni, így eddig a nyáron készült képekből sem került fel minden. Most ezen az állapoton szeretnék változtatni az alábbi válogatással, melyek képei még nyáron készültek különböző kirándulások alkalmával.

A beszámolót kezdjük a város egyik legfontosabb elővárosi állomásán, Hütteldorf-on. Ez az ICE még a Westbahnhof-ról indult nyugat felé, ha kész lesz az új főpályaudvar akkor ezek a vonatok nem fogják érinteni Hütteldorf-ot. A főpályaudvaról induló vonatok a még szintén épülő Lainzer Tunnel-en keresztül érik majd el a Westbahn-t, ezzel elkerülve a Verbindungsbahn-t és Hütteldorf-ot. A város határában egy földalatti elágazás is épült, egyrészt itt csatlakozik be a Lainzer Tunnel a Westbahn-ba, másrészt itt ágazik ki a Westbahn új, magas-sebességű szakasza, amely a bécsi erdő hegyei közötti kanyargást hivatott kiváltani. Ez utóbbi még szintén építés alatt áll, ha elkészül, jelentősen rövidülni fog a menetidő Bécs és St. Pölten között.

A Lainzer Tunnel kiágazása Meidlingen. A két szélső vágány a Südbahn távolsági vonataié, a két középsőn pedig a Westbahbahn hasonló jellegű vonatai fognak közlekedni.

A Lainzer Tunnel egy másik bejárata Meidling-től nem messze, a Verbindungsbahn folytatásában, az Inzersdorf – Oberlaaa – Kledering vonalon. Korábban a Pest felől érkező vonatok is itt haladtak el; amióta ezen vonatok zöme érinti Meidling-et, csak a Dacia nemzetközi gyors jár erre.

A Dacia “színvonaláról” és a vonaton történt “érdekes” eseményekről azt hiszem oldalakat tudnák írni, ez azonban nem hiszem, hogy bárkit is érdekelne, így inkább nézzünk egy képet Maxing állomásról. Ez az utasforgalom számára nem megnyitott állomás a már emlegetett Verbindungsbahn-on található. A nekünk jobboldali két vágány Meidling-re vezet, ezt nagyrészt az S-Bahn vonatai használják. A másik két vágány pedig az előző képen látható vonal folytatása, ahonnan szintén van egy kiágazás Meidling-re. Ez utóbbit használják a pesti RailJet-ek is.

Érdekesség, hogy a kijárati jelzők előtt az állomás mindkét végén szakaszolójelzők (mivel nálunk ilyen jelzőtípus nem létezik, ezért tudtommal hivatalos fordítás sincs a nevére. A jelző funkciója nagyon tömören fogalmazva abban áll, hogy segítségével részvágányutak állíthatók be, melynek kezdő-/végpontja egy ilyen jelző) kerültek a kijárati jelzők elé. Ennek a fura felállásnak csak tippelni tudok az okára: a kijárati jelzők és a váltókörzet között nincs meg a szükséges megcsúszási távolság, azonban bizonyos esetekben (tehervonatok) szükség lehet a minél hosszabb vágányokra. Az egyidejű menetek lehetőségéről viszont nem akarnak emiatt teljesen lemondani. (a kijárati jelző előtti szakaszolójelzőtől valószínűleg már megvan a szükséges távolság)

Nézzünk egy kicsit más témát: ismét Hütteldorf, egy (ha jól emlékszem) St. Valentin-be tartó REX-el.

Ugyanez a vonat kijárás közben. A vonat végén nem volt vezérlőkocsi, valószínűleg e helyett lett besorozva a nem éppen idevaló EC kocsi. Ilyenkor az ember azért elgondolkozik a Halbikkal megtámogatott IC-k és a fenti vonat (ami elég messze áll az IC-től) közötti különbségeken…

Még mindig Hütteldorf. Ez az S-Bahn a Westbahn-ról érkezett, rövid pihenő után Mistelbach felé indult tovább a Verbindungsbahn – Meidling – Stammstrecke útvonalon keresztül.

A Német Vasút egyik piros téglája TRAXX-a indul nyugat felé. Ez a változat (185) kifejezetten tehervonati munkára lett kifejlesztve.

A szomszédos Penzing állomásnak inkább forgalmi szempontból van jelentősége, említésre méltó utasforgalma az itt elhaladó S45-ösnek van. A képen egy csatolt Talent igyekszik a Westbahnhof felé. Az állomás kijárati jelzőjeként itt szakaszolójelzők funkcionálnak, a következő főjelző már a Westbahnhof első bejárati jelzője, ami a háttérben látható.

Egy S45-ös érkezik a Handelskai felől.

Ausztriában a “nagykijelzők” helyett egyre több helyen jelenek meg az itt látható kisebb kijelzők. Nincs ez másképp a Westbahnhof nemrég felújított csarnokában sem.

Nézzünk pár képet a Stammstrecke-ről is! Egy szóló 4020-as hagyja el a Handelskai megállót.

Egy nagyegység ugyanitt. A hátsó 4020-as már újabb színterv szerinti fényezést viseli. Az ilyen kocsik kezdetben a Franz Josefs Bahnhof -hoz tartozó vonalakon jártak, most már itt is mindennaposnak számítanak

Egy S45-ös az “alsó szinten”.

Egy Pozsonyba tartó ingavonat Simmering állomáson. Az osztrák főváros és Pozsony között viszonylag sűrű a követés, a vonatok napközben félóránként illetve bizonyos időszakokban óránként követik egymást.

Lassan elérkeztünk az oldal végére, befejezésül minden olvasómnak szeretnék kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánni.

1 kommentar

  1. Sajnos utólag, de viszont Kellemes Ünnepeket kívánok!

    Imádom az oldalt, főleg az osztrák dolgokkal foglalkozó bejegyzéseket! ;)

Vélemény, hozzászólás?

Email cím nem lesz megjelenítve.

*