Az utolsó menetrend szerinti UV öt éve csörömpölt el a 47-esen, a Budapestre hosszú évtizedeken át oly’ jellemző villamostípus 2007 augusztus 20-án végleg eltűnt a mindennapi forgalomból.  A megőrzött kocsikkal szerencsére a kivonás után nem sokkal elindultak a nosztalgiamenetek. Az idei augusztus 20-i programok egyike a nosztalgia UV volt, amellyel a 47-esen lehetett utazni.

Ezen az oldalon alapvetően az 5 éves “évfordulón” készült képeket szerettem volna megosztani, de úgy gondoltam, hogy melléjük teszek pár képet azokból az időkből, amikor még az UV-k uralták a 47-est.


Akkoriban Dél-Buda villamoshálózata a 4-es metró különböző építési fázisainak megfelelően volt felszabdalva. A bal felső kép még az évekig tartó építkezés előtt készült a Kálvin téren, a 47-es ekkor még a teljes vonalán járt, ahogy az az iránytáblán is olvasható. Ezután a Bocskai úti és a körtéri állomás építése miatt a vonalat elvágták a Kanizsai utcánál, ahol egy ideiglenes végállomást építettek ki. Ez az állapot látható a jobb felső képen. A bal alsó kép a Fehérvári úton készült, szintén azokban az időkben, amikor a Kanizsai utca volt a belső végállomás. Idővel a metróépítés olyan fázisba jutott, hogy ideiglenes vágányokon ugyan, de elindulhattak a villamosok, ebben az időszakban készült a jobb alsó fotó. De a megpróbáltatások ekkor még nem értek véget, hiszen eközben a Kálvin téren is elindult az építkezés, így a 47-es is csak a Lónyay utcánál épített ideiglenes végállomásig járt.

Ez pedig már a nosztalgiaszerelvény, ahogy megérkezik a Körtérre. Fura, hogy most mindenki (természetesen magamat is  beleértve) ezerrel fotózza az UV-t, pedig pár évvel korábban még teljesen hétköznapi látványnak számított.

Ugyanő a megállóban. A háttérben egy menetrend szerinti 47-es. A Körtér az UV-k kivonása óta se mutat sokkal rendezettebb képet, de legalább most már van valami remény, hogy belátható időn belül rendezik majd a területet.

Egy 41-es érkezik a térre. Az ICS-k megítélése se egyértelműen pozitív, de az UV-k után azért mindenképpen színvonal emelkedést jelentettek.

A 47-es elvágása után a 49-es maradt a Deák téren, azonban ez az állapot sem tartott túlzottan sokáig, mivel a Kálvin téri metróállomás építése miatt visszavágták a vonalat a Lónyay utcáig. A 49-es ugyanettől a naptól kezdve kezdve UV helyett ICS-vel járt. A 47-es belső szakaszának újraindulásakor már ez az állapot állt fent, így az UV-s 47-es ekkor már nem jutott el a Deákig. A fenti képek készítésekor már csak a 49-es járt idáig, de remélem ezek alapján elképzelhető, hogy hogyan nézhetett ki az UV-s 47-es ugyanitt :)

A Deák tér, ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk. A környék itt mindenképpen pozitív irányba változott az elmúlt években.

A nosztalgiaszerelvény érkezik a végállomásra.

Ahogy korábban írtam, forgalmi kocsiként UV sosem járt a felújított Deák téren, de nosztalgiajáratként már kitudja hanyadszorra lehet itt UV-t látni.Aztán elérkezett az a bizonyos 2007. augusztus 20., amikor utoljára közlekedett UV forgalmi kocsiként. Másnaptól lezárták a Szabadság hidat, és így a Kiskörúton megmaradt síneken is megszűnt a forgalom. A 47-es ekkortól ideiglenes jelleggel szünetelt, helyette az 56-os járt ki Budafokra.

Ha a kiskörúti villamosokról van szó, akkor a Szabadság híd szinte “kötelező” fotóhely, így természetesen most sem maradt ki :) A híd és a Kiskörút visszaadásakor már mindkét kiskörúti viszonylat ICS-vel járt, ekkor alakult ki a most is fennálló helyzet.

Nem sokkal mögötte jött az UV is.

Ugyanez a téma más beállításból.

Az UV-ra várakozva lőttem ezt a képet a Albertfalva kitérőnél.

Az UV-ra se kellett sokat várni.

Egy menetrend szerinti 47-es a Budafoki elágnál.

Befejezésül pedig ugyanez a beállítás a nosztalgia UV-val.