Ebben a hangulatos felvidéki városban már többször volt alkalmam eltölteni pár órát, de a közlekedési vonatkozásokat csak futólag tudtam tanulmányozni. Eddig…

Az gondolom senkinek sem újdonság, hogy a villamosflotta gerincét Kassán is a különböző Tatra villamosok alkotják, elsősorban persze a volt szocialista országok városainak (szinte) kötelező kelléke: a T3-as. Szlovákiában messze nincs akkora mértékű korszerűsítés, mint a szomszédos Csehországban, Kassán jelenleg mindössze egy korszerűsített T3-as fut. A többi T3-as a T3SU vagy a T3SUCS altípushoz tartozik. A történet itt is ugyanaz, mint amit a prágai villamosok kapcsán írtam: a ’80-as években költséghatékonysági okokból  több (akkori) csehszlovák város is a Szovjetuniónak szánt alapfelszereltségű verzióból vásárolt. A típusjelben egy idő után ezt explicit is jelezték, ekkor lett a T3SU-ból T3SUCS.

Van T6A5-ös is a városban, összesen 29 darab (eredetileg 30 volt, egy kocsit baleset miatt selejteztek). A cseh példányokhoz képest ez igencsak a minimálverzió: az ajtók nem lengőajtók, hanem csak ráncajtók, az utastér elemei is messze elmaradnak attól a színvonaltól, mint amit a cseh kocsik képviselnek: a belső tér komfortja alig több egy  T3-asnál.  Azt persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy ezek voltak a típus korai verziói. A kassai és a pozsonyi kocsikat már 1992-től gyártották, a Cseheknek szánt (némileg korszerűbb) T6-osok gyártása csak 1995-ben indult. A teljesítményelektronika jellegzetes “nyekergése” mindenesetre hasonló a különböző változatokban… :)

Erre a képre sikerült rátenni Kassa jellemző momentumait: a dóm, a város mögött megbúvó hegyek, a panelházak, és végül de nem utolsó sorban a Tatra villamosok :)

A harmadik típus, ami nagyobb darabszámban üzemel, az pedig a KT8D5-ös. Belőlük 1986 és ’91 között összesen 40 darab érkezett, de mostanra az ismert okok* miatt  flottának már csak a kevesebb, mint a fele van meg.

*: Történt ugyanis, hogy a ’80-as ’90-es évek fordulóján az utasszámok nem egészen úgy alakultak, ahogy azt előzőleg tervezték, mégsem volt szükség akkora befogadóképességű villamosokra, mint amilyenek a KT8-asok. De amikor ez nyilvánvalóvá vált, a kocsik gyártása és szállítása már javába zajlott, így Kassának nem volt más választása, mint valahogy túladni a szinte teljesen új, ám ugyanakkor felesleges villamosokon. Ezekből több európai város is vásárolt, a hazai vonatkozások miatt elsősorban Miskolc említhető meg. De vett belőlük Brno, Ostrava, Szarajevó, és ami érdekes, hogy a németországi Strausberg is. Az utóbbi helyen egyébiránt mostanában vonják majd ki az ott közlekedő 3 volt kassai KT8-ast.

Kassa villamoshálózata két félkörből, illetve a belső félkörből kiinduló átmérős vonalakból áll. Ez most a külső félkör, az emelkedőn egy “közepesen régi” fényezésű T3SUCS egység kapaszkodik fel. Az eredeti színterv itt is a piros-fehér (vagy piros-krém, mindenki döntse el maga)  fényezés volt. Aztán jött ez a zöld-fehér, majd pedig a közelmúltban (feltehetőleg a kulturális fővárosi cím miatt) az, amelyet a legelső képen levő T3-ason láthatunk.

Egy végig magaspadlós KT8-as ugyanezen az emelkedőn. A tetszetős háttér miatt szvsz. ez az egyik legjobb fotóhely a városban.

Egy alacsonypadlósítot példány az előző hely szomszédságában levő Amfiteáter-nél. Ezek a kocsik más városokhoz hasonlóan itt is a KT8D5R.N2 típusjel alatt futnak.

Ez a T6A5-ös már a legújabb színterv szerint van fényezve. Lassan kezdődik a délutáni csúcs, így az egyébként csak minimális számban közlekedő R-es járatok is kezdenek beindulni. Hogy mik azok az R-es járatok? Ezek a viszonylatok járnak ki a vasgyárhoz, az egyes vonalak a városba érve szétválnak, belső végállomásuk a város legkülönbözőbb pontjain van. Érdemi forgalom csak műszakváltáskor van, de ilyenkor viszont 1-2 percenként jön valamilyen villamos a vasgyár felől a közös szakaszon.

Egy alacsonypadlós középrészű KT8-as érkezik a Botanická záhrada felől.

A város egyetlen VarioLF-je a sétálóutca felső végénél lévő ívben. A kocsi 2011-ben állt forgalomba, pontos típusjele: Vario LFR.S. A csuklós VarioLF nekem elég hajmeresztő megoldásnak tűnik (ugyebár mindhárom forgóváz felett magaspadlós), de a szóló szerintem elmegy. A jövő persze nyilvánvalóan nem ezé a konstrukcióé, hanem a teljesen alacsonypadlós villamosoké, de ez a megoldás szvsz. egy rövidtávon még elfogadható megoldást hoz ki egy egyébként már idejemúlt konstrukcióból.

Egy “közepesen régi” fényezésű T6-os ugyanitt. Természetesen a T6-osok is járnak csatolva -mitöbb vannak olyan kocsik, amelyek csak hátsó kocsik lehetnek- de ilyen vonathoz aznap nem volt szerencsénk.

Ez pedig az egyik olyan KT8-as, amelyiknek a Strausberg-be eladott kocsikkal megegyező fényezése van. Amint látható, ennél a kocsinál ezt még feldobták egy kicsit :) Gondoltam, leírom, hogy az első egységen levő lángnyelvek milyen budapesti jármű fényezésén lennének stílszerűek, de inkább a T. olvasó fantáziájára bíznám…

A már látott zöld T3-as egység. A 6-os villamosnak itt van a végállomása, ez a viszonylat nem megy fel a Stadionhoz (újabb nevén: Havlíčkova). A villamosok az előző két kép hátterében lévő (jelenleg azt hiszem múzeumként funkcionáló) épületet körüljáró hurokban fordulnak.

Egy új fényezésű, de nem alacsonypadlós KT8-as.

Ez a T3SUCS egység is megkapta már az új fényezést.

Nem a villamosokhoz tartozik, de nem tudom megállni, hogy ne írjam le: az, hogy a városban a járdák síkosságmentesítése a legutóbbi havazás után több héttel is tart a nullához, az egy dolog. De az mégis egy külön kategória, hogy itt a belváros peremén, a sétálóutca felső végénél fekvő kis tér gyalogosterületeit gyakorlatilag egybefüggő jégpáncél fedi…

Egy telireklmámos és egy eredeti fényezésű kocsiból álló egység még mindig ugyanitt. Mondanám, hogy a hátsó kocsi enyhén szólva koszos, de a pár héttel korábban Pozsonyban látott hátsó kocsikhoz képest ez csak gyenge kezdő… :S

Egy KT8-as hajt rá a vasgyárhoz vezető vonalra. A vasgyári vonal becsatlakozásánál egy mindenhonnan-mindehova jellegű csomópont (Grand union) lett kiépítve. Mint, ahogy korábban írtam, a vasgyári villamosok innen a legkülönbözőbb irányokba folytatják útjukat, úgyhogy szükség is van ezekre a kapcsolatokra.

Vissza a tágabb értelembe vett belvárosba: a reggel már látott 616-os a Námestie Osloboditeľov-on. A háttérben egy régi fényezésű T3-as.

Egy elektronikai eszközök forgalmazásával foglalkozó céget reklámozó T6-os ugyanitt.

És befejezésül pedig egy új fényezésű T3-as a Botanická záhrada végállomáson. A képről talán nem jön úgy át a “hangulat”, de élőben nagyon a nagyváradi 2-es villamos Ioșia nevű végállomására emlékeztetett ez a végállomás. Mivel eddigre mér nem volt túl sok fény, ezért a további fotózásnak már nem volt sok értelme, némi utazgatás és bevásárlás után visszatértünk az állomásra…