Az Alstomok forgalomba állításával együtt lassan búcsúznak az orosz metrók az M2-ről, mostanra már csak néhány olyan vonat maradt, ami nem Alstom. Hétvégén pedig (a tervek szerint) már csak Alstom van kint. A legtöbb Ev-t már félreállították, a két duplalámpás 81-es és a vízipókok pedig még régebben átkerültek a Kőér utcába. Ők elvileg (majd egyszer… talán…) a 3-as metrón fognak járni. A többi kocsit viszont selejtezik, ha itt befejeződik a pályafutásuk.  A csere persze már bőven időszerű volt, mivel egyrészt ezek a járművek már a gyártásukkor sem voltak túlzottan korszerűek, másrészt pedig már így is bőven kiszolgálták az idejüket (Prágában például ’97-ben vonták ki az utolsó Ecs-ket). Viszont mindemellett hosszú évekig a budapesti metró meghatározó járművei voltak…

Egy Ev3-as a Pillangó utcánál, az alagút bejáratánál. Egyelőre még mindennapos látvány az orosz vonat itt, de rövidesen már csak akkor láthatunk ilyet, ha a 3-asról jön át vonat a Fehér úti műhelybe. Az Ev3-asok Budapesten  a metrókocsik második generációját képviselik, de a cseréjük mostanra ugyanúgy aktuális, mint az “első generációs” Ev-ké.

És ami most már egyre jobban a mindennapos látvány lesz. Nem mondom, hogy nem láttam már jobbat ezeknél (vannak akik szerint csak jobbat lehet látni, de azért ez kisit komplexebb kérdés annál, hogy miért nem inkább X gyártó Y típusát vettük…), viszont egy Ev-ről átülve mindenképpen minőségbeli ugrás. A régi M2-re lassan már csak a még üzemelő biztberhez tartozó jelző emlékeztet, de már az se sokáig. Ha megtörténik a teljes típuscsere, elkezdődhet az új biztber és a vonatvezető rendszer beüzemelése. Ez a budapesti metró jelenlegi üzeméhez képest egy teljesen új filozófiát követő rendszer lesz: az állomások között nem lesznek térközök, hanem a vonatok egy vezeték nélküli hálózaton kapják majd a menetengedélyeket a pálya szabad részeire. Ezt egészítik ki a pályán elhelyezett balízok (ezek azok a “dobozok”, amiket az állomásokon is lehet látni, funkciójuk a pontszerű kommunikáció megteremtése vonat és a pálya között), és a viszonylag kis számban megmaradó jelzők. Érthető okokból ezt meg sem próbálták illeszteni az orosz vonatokhoz…

De térjünk vissza az oldal témájához: egy 100-as (azaz egy “sima” Ev) indul a Pillangó utcáról. Az orosz kocsik közül ők a legöregebbek: a prototípusokat 1968-69-ben gyártották, az első sorozat pedig 1970-ben érkezett meg. Ezekkel a kocsikkal indult el kettes metró első, Deák tér – Örs szakasza 1970. április 3-án. A Deák tér – Déli szakasz megnyitására pedig  ’72-ben további Ev-k érkeztek, a három szállítmányból összesen 100 kocsit kapott a BKV.

Zárásképen pedig  legyen egy kép a Pillangó utcai peron végéről. Innen már sokszor mutattam képet, így most csak ez az egy lesz. Nem ismerem a pontos kocsikiadást, de a tapasztalataim alapján már sima Ev-t sem adnak ki túl sűrűn, hanem a Barbikat (Ev/a) tartják forgalomba addig, amíg végleg át nem veszik az uralmat az Alstomok.