Az utóbbi időben nem túl sok időm maradt frissíteni az oldalt, és megjelent a frissítések is nagyrészt külföldi témájú bejegyzéseket tartalmaztak. Ennek ellenére a fővárosi történésekről is készültek képek, most ezekből szedtem össze egy oldalra valót.

Kezdjük rögtön egy aktuális témával: a 2-es metrón a közelmúltban megtörtént a teljes típuscsere, így most már lehetővé válik az új biztber és vonatvezető rendszer használata. Jelenleg ennek az élesztése történik, ezért néhány hétvégén keresztül teljes hosszában buszokkal pótolják a 2-es metrót. A kép a Kossuth téren készült, a trolivezetéket a tér átépítése miatt szedték le, a 70-es és a 78-as troli  a Honvéd utcában fordul.

Egy Gyros kanyarodik ki a József Attila utcára a Hild téren. A metrót két viszonylat pótolja: az M2 jelű pótló a Déli kivételével érinti a vonal valamennyi állomását, az M2E pedig a Deák tér, Kossuth tér, Batthányi tér állomások kihagyásával, az Astoria Erzsébet híd, Déli útvonalon éri el a Széll Kálmán teret, ahol mindkét pótló végállomásozik.

Egy Van Hool ugyanitt.

Maradva a gumikerekűeknél: a 180-as Ikarus nosztalgiajáratként a Széna térten. Örömteli dolog, hogy a villamosos nosztalgiaüzem után a jelek szerint a buszos nosztalgiamenetek is állandósulnak.

Ha valaki hiányolta volna a villamosokat…

Az egyik “újonnan” (értsd: nem a 2001-es beszerzési hullám során) beszerzett TW az Élessaroknál. A 37A június közepe óta van Tatra helyett TW-vel adva.

A 28-ast ez a változás természetesen nem érintette, ott továbbra is maradnak a Tatra-k. Ez a környék jelenleg a buszkorridor építése miatt eléggé fel van túrva. A villamosmegálló melletti nagyvasúti vágányhálózat felépítését is újragondolták: a jelenleg is használt iparvágányt, és a BKV kapcsolatot felújítják, a nem használt vágányok helyén viszont buszsáv épül.

Az idei vasúti menetrend egyik újítása volt a román és a magyar vasút közötti megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy a két cég kiválasztott gépei kölcsönösen bejárjanak a másik országba, ezzel megszüntetve a határon a gépcserézést (bár a belföldi rész rákapcsolása miatt a gépet egyes esetekben továbbra is le kell akasztani…). A MÁV-tól Traxx-ok járnak ki, a románoktól pedig a képen is látható ASEA-k járnak át hozzánk. A kép Kőbánya felső kezdőponti végén készült.

Maradva a vasútnál, a helyszín ezúttal a nem túl messzi Rákos állomás. Így néz ki egy átlagos budapesti elővárosi inga. Igaz, hogy ha szétnézünk a környező országokban, akkor azt tapasztaljuk, hogy az ilyen felújítások ezeknél “kicsit” magasabb műszaki színvonalat adnak a járműveknek, de legalább vannak, a sittes Bhv-nál amúgy is jobbak, és máshol bezzeg még ez sincs…

Ez pedig egy Egerbe közlekedő, gyorsvonati pótjegyes, azaz gondolom én valamilyen téren plusz szolgáltatást nyújtó vonat. Ha nem lát semmilyen különbséget az előző kép és e között a T. olvasó, akkor azt bizonyára az Ön készülékében levő hiba okozza… Persze valójában nagyon is van különbség, hiszen ez a vezérlő egyike a felújított, “fecskés” Bdt-knek. A forgóvázai ugyan maradtak tuskófékesek, klíma továbbra sem került beléjük, ugyanúgy, ahogy vizuális utastájékoztató rendszer sem, de legalább az utastér színvilága megújult, és az üléseket is újrahuzatozták. Azért még így sem cserélném el a szlovák vasút, hasonlóképpen, a régebbi kocsik modernizálásával kapott elővárosi kocsijait egy ilyenre…

És a legfontosabbat majdnem kihagytam: a képen nem látszik, de a mozdony mögötti kocsi egy EC/IC kocsi, amelybe az Elvira szerint a teljesárú menetjegy 2725 Ft (menetjegy + helyjegy). Ha az ember inkább a vonat gyorsvonati részébe (azaz a posta Bhv-kba) váltana jegyet, akkor a gyorsvonati pótjeggyel együtt az utazás költségei éppen 2725Ft-ra fognak rúgni…

A 128-as Szili valami jó kis gyorspótjegyes vonattal ugyanitt.

Hasonló téma. A hátsó vágányok egyikére időközben érkezett egy tartályvonat.

Hogy valami pozitívról is írjak: a Flirtek megjelenése egyértelmű sikertörténet. Ha minden jól megy, rövidesen további vonatokkal bővül a flotta.

Ismét gumikerekűek: a Fővám téren a közelmúltban újra megnyílt az egyetem előtti tér,  így a 83-as troli (ki tudja, hány év után) újra az eredeti útvonalán közlekedhet.

A tér ezen része forgalom csillapított övezet lett, csak a tömegközlekedés, és a kerékpárosok haladhatnak itt át.

Egy GVM troli ugyanitt. A háttérben éppen lecsap a vihar Dél-Pestre.

Ismét egy kis vasút: egy transzformátorszállító kocsi és a hozzá tartozó járművek haladnak egy tartályvonat végén Hároson.

A közlemúlt egyik sikeres fejlesztése a Budapest és Baja közötti közvetlen vonatok megjelenése. Ezek a vontok újabban nem IC, hanem Expressként léteznek, és a Déli helyett a Keletiből indulnak. A helyszín továbbra is Háros.

A vasút egyik nagy projektje a Wifi szolgáltatás megteremtése a vasúti kocsikban (abba mondjuk nem vagyok biztos, hogy nem-e örülnének többen egy Wifi nélküli, de ugyanakkor a jelenleginél korszerűbb járműflottának, de ez most más kérdés…).  A projektet népszerűsítendő az egyik 2G-s IC kocsit a mobilszolgáltatást biztosító magenta színű szolgáltató színeire matricázták át.

Az egykori Ikarus EAG dolgozói által létrehozott Molitus Kft S91-s típusa járt már párszor  fővárosban, most  a BKV egy évre bérli a cégtől a fent látható példányt. Néhány éve úgy nézett ki, hogy a BKV ezekkel váltja majd ki a megbízhatónak és üzembiztosnak aligha mondható 405-ösöket, de a tendert, amelyet Molitus nyert meg az S91-es típussal (a buszokat az OrgangeWays üzemeltette volna) végül megtámadták, és semmisnek mondták ki. Újabb pedig nem került kiírásra.

Tavasszal ismét jártak tesztbuszok Budapesten, ezúttal egy csuklós és a szóló gázüzemű MAN.

Az idei télen nem esett olyan kimondottan sok hó, de cserébe extra hosszúra nyúlt a téli időszak. A behavazott fogas fotózása mindenesetre télen kötelező program…

A 65-ös vezérlő a Svábhegy előtt.

Az ősz egyik nagy durranása közlekedésügyileg az ACsEV motorkocsi közlekedése volt. Sajnos amire a helyszínre (Cinkota) értem, már ez a látvány fogadott. Az előző körben volt egy kis gond a motorkocsival, ezért a nap további részében inkább a fenti formációt választották az illetékesek.

Egy menetrend szerinti vonat jár ki Csömör felé.

Cinkota egyike azoknak a régimódi HÉV állomásoknak, amelyeket még effektíve az eredeti céljukra használnak, és nem csak térközőr szerepet töltenek be működésük 99%-ában. Bár az állomásnak van egy sajátos hangulata, de ugyanakkor roppant kevés hely áll rendelkezésre (gondoljunk például a képen is látható keskeny peronra), összességében mégiscsak biztonságosabb lenne egy magasperonos, alul/felüljárós állomás (persze a mostaninál jóval szélesebb peronokkal).

A 735-ös HÉV-es Bobó egy másik nosztalgiamentet alkalmával az Örsön. Lassan kezdek letenni róla, hogy a másik Bobóról (733) is legyen normális képem, valahogy úgy jön ki, hogy mindig csak ezt sikerül lefotóznom…

A Bobó vontatta ACsEV elhagyja az Örsöt.

Egy MXa kisegység érkezik Gödöllő felől.

Befejezésül pedig egy szóló Flirt Rákoscsabán.