Továbbra is maradva az osztrák főváros közlekedésénél: az év első posztjában nézzünk pár bécsi képet!

Az U4-esről rengeteg képet mutattam már, de most újabb helyekkel bővült a repertoár: ez a fotó a schönbrunni kastély előtti térről készült. A háttérben Hietzing, a környék stílusára jellemző épületekkel és nem utolsó sorban egy c5-ös pótkocsival :)

A másik kép pedig közvetlenül Hütteldorf előtt készült. A pálya ezen a szakaszon végig bevágásban fut, de végállomás előtt emelkedni kezd, hogy a Wienflusst egy hídon keresztezve befuthasson a hütteldorfi végállomásra.

Egy 1144-es vontatta “laposinga” (a másik elővárosi járműcsalád emeletes, innen a név) indul Hütteldorf állomásról a bécsi erdő felé. Rövidesen Hütteldorfnak is tovább csökken a forgalma, ha teljesen elkészül a főpályaudvar, akkor a távolsági vonatok már nem erre fognak közlekedni, hanem a Lainzer Tunnelen keresztül érik majd el Meidlinget és a főpályaudvart.

A vonat végén (természetesen) vezérlőkocsi. Ha úgy vesszük, akkor itt ezek a “csíkos Bhv”-k. Csak néhány kategóriával igényesebb kiadásban…

Egy Railjet halad a  Wienerwaldtunnel felé, egyelőre még itt.  Háttérben a bécsi erdő (Wienerwald).

Hütteldorf messze sem az a hipermodern állomás, amilyenekkel mostanában reklámozzák a bécsi vasútfejlesztéseket. Ez az építészeti stílus még igencsak a monarchia időszakára volt jellemző. Bár nem vagyok szakavatott, de talán a brnói főpályaudvarhoz lehetne hasonlítani építészeti szempontból. Mindezek ellenére természetesen ez az állomás is el van látva azokkal a dolgokkal, amelyek (errefelé…) nélkülözhetetlenek egy ilyen kaliberű vasútállomáson. Gondolok itt liftre, utastájékoztató kijelzőkre, jegyautomatákra, normálisan kinéző aluljáróra, stb…

Egy Talent az állomás végponti kijáratán. Hütteldorf ezen végéhez négy vágány csatlakozik: a két középső vágányt a távolsági vonatok használják, ezek a város határában levő földalatti elágazáshoz (Knoten Hadersdorf) vezetnek, ahonnan mind a Wienerwaldtunnel, mind a régi Westbahn elérhető. Ugyanebbe az elágazásba fut be egyébként a Lainzer Tunnel is. A két szélső vágány pedig a régi Westbahn nyomvonalát követi, ezek most már elsősorban elővárosi forgalmat szolgálják.

Végre egy klasszikus mozdonyos vonat! Bár egyáltalán nem számít ritkaságnak, de a Railjetek forgalomba állásával igencsak megcsappant az ilyen jellegű távolsági vonatok száma.

Ez pedig egy német ICE T. Az új Westbahn megnyitásakor a Németországból bejáró vonatok okoztak némi fejfájást: a Westbahn magas-sebességű pályái ezidáig a Németországban is használatos LZB-vel lettek ellátva, viszont új szakasz építésekor az ETCS L2 mellett döntöttek az illetékesek. Ennek Osztrák oldalról nem is semmi akadálya, viszont a Németországból bejáró ICE-k ekkor még csak részben voltak felszerelve ilyennel. Ha ETCS fedélzeti egységgel nem rendelkező járművet “kínáltak be” a Németek, akkor az érintett vonat mehetett a régi Westbahnon, ezzel nem kevés késést szedve össze…

Az előző bejegyzésben bemutattam a Seestadthoz kivezetett U2-est, most itt a környék másik kötöttpályás fejlesztése, a Hausfeldstraßéhoz kivitt 26-os villamos. A kép az említett végállomáson készült, a háttérben levő híd a vasúté, közvetlenül mögötte pedig a metró magas vezetésű pályája halad.

Ismét egy kis metró, a helyszín ezúttal Schönbrunn. A háttérben, a Meidlinger Hauptstraße megállónál nem véletlenül szélesedik ennyire ki a bevágás: egykor ugyanis ott sokkal több vágány volt, mint most. Eredetileg itt ágazott ki a Stadtbahn Gürtelen vezető vonala (a Gürtellinie) a jelenleg U4-es metróként létező Wientallinie-ből. A Meidlinger Hauptstraße ennek megfelelően először négy majd később három vágányos állomás volt, a középső vágányt/vágányokat használták a Gürtellinie vonatai, a szélsőkön pedig a Wientallinie forgalma zajlott. Ezen a helyen már akkor is kihúzó volt, igaz kicsit más elrendezésben. (a régi képek közül a felső nem innen, hanem a kihúzó másik oldaláról készült). Ez az állapot 1980-ig állt fent, ekkor “megérkezett” ide az U4-es metró, nem kicsit forgatva fel a kialakult rendet. A metrónak átmenetileg ez a hely lett a külső végállomása, Hütteldorf felé még a Stadtbahn járt, illetve Gürtellinie is zavartalanul üzemelt. Egy évvel később az U4-est tovább hosszabbították Hütteldorfig (első lépésben csak Hietzingig), de a Gürtellinie vonatai még továbbra is itt végállomásoztak. Ez az állapot körülbelül 4 évig állt fent, ekkor nekikezdtek a Gürtellinie “metrósításának”, a Stadtbahn helyén elinduló U6-os pedig már nem érintette ezt a helyet. Ekkor a Meidlinger Hauptstraße megálló egy széles, középperonos megállóvá alakult át, és a kihúzó is akkor nyerte el jelenlegi formáját.

A borongós, téli napokon a délután kevésbé alkalmas a fotózásra, ellenben van lehetőség esti képeket is készíteni. Itt éppen egy E2-es érkezik meg a Schwarzenbergplatzra.

Erről a képről pedig a következő szavak jutnak eszembe: “mozgásba hozzuk a várost“. Tudom: az egy másik műfaj… A helyszín egyébként az Opera, baloldalt egy 62-es várakozik, középen pedig a WLB csatolt szerelvénye.

Záróképnek pedig álljon itt egy kép kedvenc bécsi állomásomról, Meidlingről.