A mai posztban a szlovák főváros közlekedése lesz a téma. Az alábbi képek egy májusi kirándulás során készültek.

A főpályaudvarhoz vezető villamosvonal ügyében (még hosszú évekkel ezelőtt kellett lezárni a forgalom elől, mert olyan szinten leromlott a pálya állapota, hogy már nem lehetett rajta közlekedni) továbbra sincs semmi érdemi előrelépés, így kizárólag a buszok és a trolik jelentik a tömegközlekedési kapcsolatot a városmag és a vasútállomás között.

Egy csuklós Karosa “startol el” a külső sorból. Ez a formavilág legalább annyira hozzátartozik az utcaképhez errefelé, mint nálunk a 200-as Ikarusé.

És ha már szóba került az Ikarus: 200-as már nincs a városban, de a 400-as sorozatból mind a csuklós 435-ös, mind a szóló 415-ös típus forgalomba van. Legalábbis egyelőre. A közeljövőben végbemenő buszbeszerzés miatt ugyanis mindkét típus záros határidőn belül búcsúzik a várostól.

Az előbb láttuk a csuklós Skoda trolit, most itt a szóló verzió, a 14Tr. Kicsit visszás, hogy indulás előtt pár perccel a busz felgurul majdnem a felszállóhelyig, majd az ott várakozó tömeg előtt megállva (nem egyszer feltartva a többi járművet) kivárja az indulási időt, és csak akkor áll be a felszállóhelyre. Persze ez a cseh és a szlovák területeken mindenhol így van, de ettól még túl sok értelme szvsz. nincs…

A belvárostól az alagúthoz vezető szakaszon már villamosokkal is lehetett találkozni. Kezdésnek egy T3S duó.

Hasonló, de csuklós kiadásban: K2s.

Egy ugyanilyen, a teljes kocsiszekrényre kiterjedő reklámmal. Az alagút felújítása miatt sokáig itt sem járt villamos, de ez az átépítés mostanra befejeződött, így visszaállt az eggyel korábbi ideiglenes vonalhálózat.

És egy “kockatátra” (T6A5) ugyanezen a hídon. Ez a vasbeton híd a város egyik nevezetességének számító Most SNP nevű kábelhíd kapcsán épült. A Duna-hídhoz vezető gyorsforgalmi útnak egy bevágást építettek a belváros közvetlen szomszédságában (néhány utcát teljesen kompletten el is bontottak emiatt), és ezt a bevágást hidalja át a szóban forgó műtárgy.

A következő célpont a Dúbravka-hoz kivezető vonal volt.

Ha esetleg valakinek hiányérzete lenne: természetesen van T3-as is :)

Ő viszont nem egy szokványos T3SUCS, mint az előző: a pontos típusa T3P/VarCB3 . Ez lényegében egy teljesen új gyártású kocsiszekrény, szaggatós elektronikával, a mai igényeknek jobban megfelelő belső térrel, amire ráírták egy kiselejtezett T3-as pályaszámát. Hivatalosan valószínűleg felújításként elkönyvelve. Persze ez nem egyedi eset, több cseh városban is futnak ilyen módon “felújított” T3-asok. Az ilyesmi felújításoknak köszönhetőek sokszor azok a logikátlannak látszó döntések, amikor az elvileg öregebb és korszerűtlenebb T3-asokkal még hosszabb távra terveznek, míg a nálunk fiatalabb T6-osok kiváltását már a közeljövőbe szeretnék meglépni.

Egy reklámos T6-os az előző kép helyszínétől néhány megállóval kijjebb, a Karlova Ves megállónál. Itt van egy fordítóhurok is, bizonyos járatok csak idáig jönnek ki a városból.

Egy K2S, szintén reklámmal.

T3SUCS

És egy újabb T6A5 duó, ezúttal a flottaszínnek számító piros-krém fényezésben.

Egy K2S a fent említett megálló másik végén fotózva. Érdekes, hogy az 1000mm-es nyomtávolság ellenére normál nyomtávú keresztaljakat használtak a vágányok megépítésénél.

Tovább, a külső végállomás felé. A pályaállapotok itt sem mondhatók éppen ideálisnak, remélhetőleg ez a rész azért nem jut a főpályaudvarhoz vezető villamosvonal sorsára…

Ez pedig már az a lakótelep, aminek az átellenes végén van a villamos végállomása. Az előtérben látható süllyedés sem éppen biztató a hozzánk közelebbi vágányon… A képen levő villamos pedig egy T3P. Ennél a verziónál nem gyártották újra a kocsiszekrényt, csak az elektronika és a belső tér korszerűsödött.

T3SUCS a környék modern stílusban épült templomával a háttérben.

Így fest a külső végállomás. Ez már tényleg a város széle, a háttérben valamelyik Pozsony melletti kisváros házai sejthetőek. Bécs sincs innen túl messze, de az ugyebár nyugat fele esik, és itt észak felé néz a kamera.

Vissza a belváros felé.

A már látott T3S páros ugyanitt.

Amikor előzőleg jártam Pozsonyban, akkor az alagutat éppen felújították, így értelemszerűen villamosforgalom sem volt itt. Ahogy fentebb már említettem, mostanra elkészültek az alagút felújításával.

Egy késői T6A5 páros. A a T6A5-ös Tátrák már a ’90-es évek termékei, az első sorozat ’91-től kezdve állt forgalomba Kassán és Pozsonyban. Az elkövetkezendő években némileg fejlődött a beltartalom (korszerűbb hajtáslánc, korszerűbb utastéri elemek, ráncajtók helyett lengőajtók), ez az újabb verzió fut Brnóban és Prágában. De később ugyanebből a változatból rendelt egy kisebb sorozatot Pozsony is. Őket az eltérő fényezésről, és az ebből a szögből nem látszó lengőajtókról lehet megismerni.

K2S.

Régebbi T6A5-ös.

Egy másik T6A5 páros a sétálóutca tetejénél levő deltában.

És egy teljesreklámos “kollégája” az előző kép helyszínétől nem messze, szintén az óvárosban. Nem mellesleg ez a kocsi volt a T6A5-ösök prototípusa, amelyet először Prágában teszteltek (normál nyomtávú forgóvázakkal természetesen), és ez után érkezett meg Pozsonyba.

Még mindig az előző képel helyszínéül is szolgáló Kapucinska ulica (egykori Kapucinusok utcája).

Ennek az utcának a folytatásában (útközben áthaladva az oldal elején látott vasbeton hídon) található az alagút felső bejárata. A vár alatt húzódó 795 méter hosszú alagutat ’40-es évek közepén kezdték el építeni, és 1949-re készült el. Villamos ekkor még nem járt benne. A ’80-as évek elejére szükségessé vált az alagút felújítása, ekkor döntöttek úgy, hogy a közúti forgalmat leveszik innen, és a jövőben kizárólag a villamosok fogják használni ezt az összeköttetést. A villamosforgalom megindulása (1983) óta eltelt évek alatt a villamospálya alaposan leromlott, a végén már komoly sebességkorlátozásokat kellet bevezetni. A közelmúltban ezért teljesen felújították az alagutat és a benne levő villamosvágányokat is.

Maradva a különböző műtárgyaknál: a Satry Most átépítése a Most SNP-ről fényképezve. A Stary Most lényegében két egymás melletti hídszerkezet (volt), ezekből az egyik korábban vasúti hídként funkcionált (a vasút már régóta egy másik hídon keresztezi a Dunát), a másikat pedig az átépítés kezdetéig a közút használta. Az itt épülő új hídon fog majd átjutni a Duna túlsó oldalára a Petržalka-i új villamosvonal is.

Budapesten az Újpesti vasúti híd átépítésekor láthatunk hasonlót.

Most pedig pár kép erejéig áttérünk a buszokra. A Most SNP híd lehajtójánál nem kell túlzottan sokat várni a következő fotótéma érkezésééig.

A cseh ipar “remekeiből” ebben a városban is egyre több fut. A külső megjelenés szerintem kimondottan jól sikerült, de itt sajnos be is fejeződnek a pozitívumok…

Ami jobban érdekelt minket: 400-as Ikarus.

Nem sokkal mögötte egy Mercedes Capacity.

Ahogy korábban már utaltam rá, a közeljövőben zajló buszbeszerzések miatt a 435-ösöktől is rövid úton megszabadul a város. Ezek a kocsik ’95 és ’98 között készültek, azaz már jócskán benne vannak abban a korban, amikor el kell kezdeni gondolkozni a selejtezésükön.

Még egy 435-ös ugyaninnen.

Ismét egy villamosos fotó: a Ružinov nevű végállomás T3-assal, és a képbe berepülő galambbal :)

Egy 435-ös azért itt is le lett fotózva, még akkor is, ha ezt valaki nagyon szerette volna megakadályozni (továbbra is közterület, és továbbra sem személyekről készültek képek). Azon pedig már csak röhögni tudtunk, amikor a fenti jármű vezetője még ez előtt, a másik végállomáson valami olyasmit magyarázott, hogy ha meg külföldiek vagyunk, akkor tessék az óvárosban lenni :) Bár ha jobban belegondolok, követtük az utasításait, csak az úton az óváros felé készült még néhány kép…

Záróképnek pedig legyen egy fotó a várból, Skoda 14Tr-el. Ahogy más cseh és szlovák városokban se, úgy itt se félnek bevinni a különböző közlekedési eszközöket a meredek utcákba.