Előző rész: Villamosnap Prágában

Az előző részben a prágai tömegközlekedés 140 éves évfordulója alkalmából nyílt napot tartó Strašnice kocsiszínt néztük meg, ma pedig az ugyanezen alkalomból megnyitott főműhelyről lesz szó. A főműhely egy hatalmas területen elterülő komplexum. Itt végzik a villamosok, buszok, metrókocsik komolyabb javítási munkáit, de a telepnek van buszgarázs része, illetve az A jelű metróvonal járműtelepe is ez.

Kiállított buszok az egyik csarnok előtt, amelyben a buszok javítását és felújítását végzik.

Egy csuklós Agora a csoportemelőkön.

A másik vége már kicsit jobban meg van bontva. Bár buszügyileg a Prága sokkal jobban áll, mint mi, de ennek ellenére itt is nagyüzemben folyik a régebbi kocsik teljes körű felújítása, és ezzel az élettartamuk megnövelése.

Egy, már elkészült Karosa.

A mellette álló “kollégája”  még nem mostanában fog kigördülni a műhelyből.

A Csehországban és Szlovákiában manapság menő SOR buszok egyike.

A csarnok hátsó része, további megbontott buszokkal.

Ez a szóló Karosa még a megújulás korai szakaszában van.

A szolgáltra jelentkező buszvezetők ezen a monitoron nézhetik meg, hogy a telepen merre keressék az aznapi járművüket.

Ezen a táblán pedig egy busz járműkövető-, utastájékoztató-, és kommunikációs rendszerét lehetett megnézni működés közben.

Egy gyönyörűen felújított kétéltű segélykocsi…

… és egy még felújítás alatt álló nosztalgiabusz.

Néhány csarnokkal odább már a metróké a főszerep. Itt alapesetben az A vonal járműveit tárolják, illetve azokat, amelyek valamilyen javításra érkeztek a főműhelybe.

Az A és a B vonalról ismert 71M-ek, és az eredeti állapotában meghagyott, számunkra egyáltalán nem ismeretlen 81-717-es.

Ez utóbbi ma már nosztalgiajárműként létezik. A 81-717-es flotta nagy részét 71M-é alakították át, a többit pedig selejtezték, illetve néhányat múzeumi célokra tettek el.

A pontos típus egyébként 81-717.1, ahol a “.1” a prágai variánst jelzi. A budapesti 81-esek típusa ugyanilyen elven 81-717.2.

A két 71M közelebbről. A 3-s metró járműveinek felújítása kapcsán ismételten előtérbe került a téma (lásd még: “ilyenek lesznek a 3-as metró új járművei“, és ott egy kép egy tetszőleges orosz metróról), de most inkább nem kezdenék el találgatni és vélt vagy valós párhuzamosságokat vonni. Prága mindenesetre így oldotta meg a kocsik élettartamának megnövelését. Az átépítés során a szervós fokozatkapcsolót egyenáramú szaggatóra cserélték, és az elektronika többi része is teljesen új bennük, ahogyan az utastér és a vezetőállás elemei is. A forgóvázak kialakítása ezzel szemben megmaradt az eredeti konstrukció. Látványos újítás még a teljesen új homlokfal.

További 71M-ek egy másik csarnokban.

A csarnok folytatása, újabb 71M-esekkel, és egy vendégforgóvázzal.

Továbbra is hasonló téma.

Egy Siemens M1 is helyett kapott a járművek között.

Csoportkép. A nosztalgia Ečs sajnos nem volt kiállítva, pedig akkor teljes lenne a típuspaletta.

A csarnokok közötti vágányokon különböző pályafenntartási gépek voltak kiállítva.

Az alagútmosót működés közben is meg lehetett nézni. Az “alagútmosó”, mint kifejezés elsőre talán furán hangzik, de időként a metróalagutakban felhalmozódott port és olajsarat is le kell takarítani, és erre a célra a nagynyomású vízsugár elég kézenfekvő megoldás.

A sor további járművei.

Az aláverőgépük lényegi része. Az ágyazatot a középen levő kalapácsok tömörítik be az aljak alá, a baloldali két kis kerék pedig a pálya fizikai paramétereit méri az aláverés közben. A gépkezelő ezen adatok alapján tudja ellenőrizni, hogy a pálya síkja mikor kerül az előírt szintbe és szögbe.

Egy képet a telep egyik jellegzetes, kívülről csempézett épülete is megért. A bejárat felett a metró logója van megformálva.

Ez pedig már az A metró végállomása egy menetrend szerinti vonattal. Egyébként ez a végállomás is a telep része, amikor meghosszabbították a metrót, akkor az egyik csarnokból választották le azt a részt, amit átalakítottak végállomássá.