Berlin már többször szerepelt az oldalamon, viszont a villamosokról mindeddig nem volt szó. Ezt pótolandó, mutatok egy csokor képet a város sárga villamosairól.

Berlinben elsősorban a keleti részeken lehet villamossal találkozni, Nyugat-Berlinben a fal felépülése után teljesen felszámolták a villamosüzemet. Azóta épült pár új szakasz, ami az egykori Nyugat-Berlin területét is érinti, de a hálózat nagy része továbbra is keleten van.

A keleti vonalakon annak idején a KGST piacon fellelhető járművekkel bonyolították le a forgalmat, Berlin esetében ez KT4-eseket és T6A2-eseket jelentett. A T6-osok már nem járnak, de a KT4-esekből még most is sok kocsi üzemel. A berlini KT4-esek kétféle műszaki tartalommal érkeztek a Tatra gyárból: az akcelerátorral működő KT4D-k 1975-től egészen ’87-ig érkeztek a városba, a már eleve tirisztoros teljesítményelektronikával gyártott KT4Dt kocsik pedig ’83 és ’87 között kerültek ide. Később mindkét sorozatot modernizálták, ennek megfelelően létrejött a KT4Dmod, és KT4Dtmod típus. Valamint volt még két Hennigsdorfban modernizált kocsi KT4D-M néven, amelyeket később átépítettek KT4Dmod-ra.

Jelenleg már csak a KT4Dmod-ok vannak üzemben. Gondolom sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem az elvileg korszerűbb, és sok esetben fiatalabb KT4Dtmod-okat tartották meg. Ez azért alakult így, mert a korszerűsítés során a KT4Dt-k esetében megmaradt a gyári tirisztoros elektronika, az akcelerátoros KT4D-k setében viszont új, az akkori műszaki szint szerint korszerű teljesítményelektronikát építettek be. A kiselejtezett villamosok egyébként sokfelé megtalálóhatók a Németországtól keletebbre eső területeken: Szczecin-től kezdve Nagyváradon át egészen a kazahsztáni Almaty-ig lehet találkozni egykori berlini KT4-esekkel. Illetve tervben van, hogy a közelmúltban feleslegessé váló kocsikat Alexandriába adják el. Bár Alexandriában is van villamos, de ettől függetlenül lehet, hogy a bontáskor előkerülő veszélyes anyagokra vonatkozó eltérő környezetvédelmi előírások állhatnak a háttérben, és nem a járműként való felhasználás…

Nem akarom azt mondani, hogy a fények nem voltak ideálisak, de a szemerkélő eső igazán hanyagolható lett volna… Mindenesetre ez a KT4 páros azért le lett fotózva a Wilhelmsdorfer Straße és az Edisonstraße kereszteződésénél.

A kereszteződés látványát az AEG klinkertéglás gyárépülete uralja, amely előtt stílszerűen az AEG által gyártott (és azóta már átépített) GT6U lett lefényképezve.

A közelben van egy jelenleg inaktív kocsiszín is (Betriebshof Nalepastraße), itt tárolják a leállított T6A2-eseket és a hozzájuk tartozó pótkocsikat (B6A2). A motorkocsikon viszonylag könnyedén túl tudtak adni (’88 és ’91 között gyártott, pár évvel később modernizált járművekről van szó), de a pótkocsik közül csak pár darabra sikerült vevőt találni. A többi egyelőre félreállítva várja a sorsát.

De vissza a még aktív Tátrákhoz: egy újabb csatolt egység Schöneweide vasútállomásnál.

Az állomás túloldalán egy többvágányos hurok található, ahol egy további KT4-es fotózására nyílt lehetőség. Az itt levő fotók alapján elképzelhető, hogy az jön le, hogy a KT4-esek adják a flotta gerincét, de a valóságban nagyon nem ez a helyzet. Egyszerűen csak olyan vonalakra, és akkor mentünk fotózni, ahol/amikor nagy a Tatra villamosok felbukkanásának valószínűsége.

A berlini villamoshálózat alapvetően egyirányú kocsira van kialakítva, de a 2000-es évektől kezdődően, a kétirányú GT6Z típus megjelenésével lehetőség nyílt fejvégállomások kialakítására azokon a helyeken, ahová helyhiány miatt nem tudtak visszafordító hurkot építeni.

Ha már emlegetem a különböző GT6 altípusokat, akkor pár mondatot írok róluk is: a sorozat berlini története 1991-ig nyúlik vissza, amikor a városba érkezett egy brémai illetőségű GT6N kocsi, tesztelési, illetőleg demózási célokkal. A bemutatkozás sikeres volt, 1992-ben Berlin 105 kocsi gyártásáról kötött szerződést, amelyeket ’94 és ’98 között szállított le az AEG (amely vasúti részlege a gyártás végére már az ADtranz részeként létezett). A kétirányú GT6Z sorozatra (néhány helyen lehet találkozni a GT6N-ZR típusjellel is) sem kellett sokat várni: a 45 darab kétirányú GT6-os leszállítása ’99 és 2002 között történt. Jelenleg is tart a GT6N-ek modernizálási programja, amely egyik legfontosabb eleme a Cegelec elektronika beépítése a villamosokba. Az átépített villamosok típusjele GT6U-ra módosul.

 Szocreál épületek, Kockatátra… Az egykori Kelet-Berlin emblematikus tere: az Alexanderplatz.

A harmadik fajta villamos a Bombardier terméke, a sorozat (a cég más villamosaival együtt) a Flexity nevet kapta. Hogy annyira ne legyen egyszerű a dolgunk, ebből is több altípus létezik: először, 2008-ban elkészült egy egyirányú, hattengelyes, 5 egységből álló prototípus F6E néven. Sorozat viszont nem ebből, hanem a két egységgel hosszabb F8E típusból lett, amelyből 40 darabot tervez beszerezni a város. Az első sorozatkocsi 2011-ben állt forgalomba, a sorozat utolsó példányai még nem jöttek ki a gyárból. Az előbb említett 40 darabba beleszámít az F6E protó is, amit a gyártó a közelmúltban átépített (értsd: plusz egységekkel kiegészített) F8E-re. Mind a rövid, mind a hosszú verziónak létezik kétirányú változata is, F6Z illetve F8Z típusjellel. Az F6Z-k gyártása 2012 és 2013 között történt, az F8Z-k pedig 2013-ban kezdtek el megjelenni a városban, és jelenleg is tart a gyártás.

Nem sokkal később egy szép dupla KT4-es is begurult az Alexanderplatz déli részén levő, Spandauer Straße/Marienkirche névre hallgató megállóba. Felhívnám a figyelmet a jellegzetes megállótáblára oszlopra a villamos mellett. Sötétben az egész oszlop kivilágítható, ahogyan azt a következő képen látni fogjuk.

A most következő három esti képen két közös dolog lesz: a KT4-es, és a villamosba beletakaró felsővezetéktartó oszlopok :) Bár fotós szempontból nem a legjobb beállítás, de az egykori Kelet-berlini lakótelepek panelházai között kanyargó villamosvonalakra felettébb jellemző kép. Ez itt a Marzahn kocsiszín (Betriebshof Marzahn) nevű megálló.

Egy másik, kicsit talán jobban fotózható megálló: U-Bahnhof Hellersdorf.

Ugyanez a megálló a másik irányból. Itt már éjfél körül járhatott, de ennek ellenére meglepően sok KT4-es volt még kint. Ez főleg azért meglepő, mert tudtommal van egy olyan törekvés, hogy éjszaka csak kamerás jármű járjon, a KT4-esek viszont nem ilyenek. Amikor beállt egy-egy csatolt KT4-es, valami miatt senki nem akart a hátsó kocsiba felszállni, csak előre. Sajnos a közbiztonság Berlinben is hagy kívánnivalókat maga után…

Ismét napsütés: egy GT6U az Allee der Kosmonauten és a Rhinstraße kereszteződésében.

Egy másik ugyanilyen villamos az Alte Försterei nevű megállóban, a következő célpont, Köpenick városrész határában.

A köpenicki villamoshálózat egy külön egységet alkot a villamoshálózaton belül, több helyen hallottam már “köpenicki alhálózat”-ként emlegetni.

És ami még fontos, hogy az itteni vonalakra sok KT4-es van kiadva…

Egy újabb csatolt egység, amint átkel a Spree folyóból kiágazó egyik csatorna hídján.

A híd után Köpenick óvárosán vezetnek keresztül a villamossínek. Mivel a szűk utcákban csak egy vágánynak van hely, itt szétválik a két irány.

Ugyanez a beállítás GT6-ossal.

Gyönyörű klinkertéglás épületek, macskakő, és persze KT4-es…

Ez a híd (pontosabban ezek a hidak) a Spree folyó felet vezet át. Az előbb látott belváros (mármint Köpenick városrész belvárosa) közvetlen szomszédságában járunk.

A következő 61-es is le lett itt fotózva. A villamos nem a helytelen vágányon megy, a tőle jobbra levő vágány nincs használva. A másik irány vágánya a háttérben levő hídon vezet.

Még egy csatolt Tatra Köpenickből.

A Karl-Ziegler-Straßéhoz kivezető villamosvonal az egyik új építésű vonal, 2011-ben adták át.

Zárásképp még egy kép ugyanerről a KT4-esről, ahogy áthalad a végállomásnál épülő új városrészen.