Idén immár ötödik alkalommal rendezték a villamosvezető Európa-bajnokságot, amelyen a kontinens villamosüzemeitől érkező járművezetők mérhették össze tudásukat. A rendezvényen ez alkalommal 27 város képviselte magát, a házigazda pedig Berlin volt.

A versenyt a lichtenbergi kocsiszínben (Betriebshof Lichtenberg) rendezték. A nyitás előtt készült pár kép a telep előtt elhaladó járművekről, itt éppen egy GT6-os és egy Solaris került a lencse elé.

A telep épületein több ilyen falfestmény is látható. Ez egy korábbi kor buszait ábrázolja.

Minden résztvevő városnak volt egy ilyen pavilonja, ahol meg lehetett tudni, hogy az adott üzemet kik képviselik. Illetve volt némi infó a városról, és az ottani közlekedésről is.

Most előre le fogom lőni a poént, de eme sorok írásakor már úgy is közismert: az idei villamosvezető Európa-bajnokság első helyezettje a budapesti csapat lett! Ezúton szeretnék gratulálni a várost képviselő Muli Eszternek és Harsányi Antalnak az elért helyezéshez! A második helyen Lipcse, a harmadikon pedig Lyon végzett. A házigazda Berlin -meglepő módon- csak a tizenegyedik helyet tudta elhozni.

A verseny három villamossal zajlott. Ezzel a Flex-el (Bombardier Flexity) éppen a jármű méreteinek minél pontosabb megbecsülését célzó feladatot hajtják végre. A lényeg, hogy a kocsi melletti bábút a lehető legközelebb kell elhelyezni a pálya mellett, úgy, hogy a mellette elhaladó villamos még éppen ne lökje fel.

Ezt a KT4-est pedig egy adott ponton kellett minél pontosabban megállni, úgy, hogy a csapat egyik tagja a hátsó kocsiból vezette a villamost, az első kocsi fülkéjében levő társa pedig a pályacsengővel irányította őt.

Itt éppen nem történik semmi, de egy ilyen szép KT4Dmod trakciót akkor is meg kell örökíteni :)

A leglátványosabb versenyszám kétségkívül a Tram-Bowling volt. A cél -az eredeti bowlinghoz hasonlóan- természetesen itt is minél több bábú fellökése volt, csak itt a jobboldalt látható labdát a villamossal kellett ellökni.

A Tram-Bowling nem fotókon, hanem videón igazán látványos. A Flexity mondjuk nem éppen a legjobb villamos erre a célra: az eleje (főleg vészfékezéskor, amikor kicsit előrebólint) könnyen felveszi a labdát, ami ezt követően elindul a hipertér felé, ahogy ez fent is látható.

A versenyben résztvevő kocsik mellett egy csomó más járművet is meg lehetett nézni. Ez az utókornak megőrzött, party-busszá alakított Ikarus 280-as mondjuk kicsit sem volt a legjobb helyre állítva, de legalább sikerült képet csinálni róla.

Szerencsére ki volt állítva két Tatra is. A baloldali a gyártáskori állapotában (1986) meghagyott KT4D, a jobboldali pedig az egyik múzeumi célokra megtartott T6A2-es szerelvény.

A KT4-es korhű belső tere, a jellegzetes (ámbár korántsem kényelmes) műanyag ülésekkel, ráncajtóval, és minden mással, ami hozzátartozott az egykori NDK villamosaihoz.

Hasonló téma, csak itt látszik a csuklóalagút is.

Ez pedig a vezállás. A vezetőjével beszéltünk pár szót, és amikor megtudta, hogy Budapestről jöttünk, egyből sorolta, hogy nálunk milyen Tátrák vannak. Ezek után már nem volt meglepő, amikor mondta, hogy ő is Tatra mániás… :)

Természetesen az akkori kornak megfelelő mechanikus lyukasztók is megmaradtak. Az európai városok elsöprő többségében rég nem üzemel ilyen, de szerencsére mi, budapestiek birtokában voltunk olyan jegynek, amivel lehetett demonstrálni, hogy mégis hogyan zajlott a jegyek érvényesítése a mátrixnyomtatók és az automata pecsételők korszaka előtt…

A már látott T6-os vonat. Ez az utolsó üzemi állapotában lett megőrizve, ami már egy átépítés utáni állapot. A pontos típusjelük ennek megfelelően T6A2 mod, illetve B6A2 mod a pótkocsi.

Ugyanez a vonat hátulról. A selejtezés oka sokkal inkább az alacsonypadló hiánya, mintsem a rossz műszaki állapot: 1988 és 1991 között gyártották őket, és rögtön a 90-es évek közepén kaptak egy alapos felújítást. Ennek tükrében nem meglepő, hogy sok motorkocsira sikerült vevőt találni. A pótok közül viszont csak pár darabot sikerült eladni más városokba, a többi Berlin különböző kocsiszíneiben várja a sorsát. Ezeken a képeken is látszik, hogy a kiállított járművek mögött T6 pótkocsikból van a kerítés. Túl sok egyébként már a KT4-eseknek sincs hátra, az újabb Flexek érkezésével fokozatosan azok is kiszorulnak a mindennapi forgalomból.

Nem csak Tatrak voltak kiállítva, volt pár régebbi villamos is.

Ez pedig a jelen, vagy ha úgy tetszik, akkor a jövő: egy Flex futóváza. Átmenő tengelyek az alacsonypadló miatt szóba sem jöhetnek, minden kereket külön motor hajt, és külön tárcsafék tartozik hozzá.

Az egyik kerék “tartozékai” egy kicsit közelebbről. Az alacsonypadlósoknál mindig problematikus pont az utastér használhatósága és a villamosok futása, de a Felx szerintem a kategóriájában meglehetősen jó konstrukciónak számít: nincsenek túlzottan zavaró dobogók az utastérben, de ugyanakkor a futása is elég jónak mondható.

Ezzel el is jutottunk az oldal végére. Bár lehetett volna egy kicsit több kiállított villamos, és jobban belátható versenypálya, de ennek ellenére azt gondolom, hogy jó kis programot szerveztek a berliniek. Köszönet érte, és persze ismételten gratuláció az első helyet elhozó magyar csapat két versenyzőjének!