Pontosabban 10 éves a Combino Budapesten. A Combino típuscsalád története ennél még 10 évvel korábban, 1996-ban kezdődött Potsdamban (az oldalamon itt és itt találtok onnan képeket).

Fontos megjegyezni, hogy azok a villamosok csak részben azonosak mieinkkel: az akkor gyártott Combinok merev tengelyes, multicsuklós villamosok voltak. Az eredeti elképzelések szerint Budapest is ebből a konstrukcióból kapott volna, de időközben kirobbant a Siemensnek óriási presztízsveszteséget okozó, és több megrendelés visszamondásával járó Combino-botrány. A Siemens erre reagálva előállt egy teljesen új konstrukcióval, ez lett a Budapestre szánt Combino Supra NF12B. A villamos felépítését érintő legfontosabb változás, hogy a multicsuklós elvet feladva egy olyan jármű született, amely minden egysége az egység közepénél forgóvázakkal van alátámasztva. A villamos egységei párosával alkotnak blokkokat, a blokk két egysége közötti csukló csak vízszintes irányú elmozdulást enged, valamint ezt a csuklót a forgóvázakkal kapcsolatban levő hidraulikus rendszer tartja irányban. Az 54 méter hosszú villamos három ilyen, kvázi autonóm blokkból áll, a blokkok közötti csuklókat nem tartja hidraulika, illetve ezen csuklók jóval nagyobb mértékű elmozdulást engednek meg. Ez a kvázi forgóvázas konstrukció sokkal jobb futást biztosít, mint például a multicsuklós villamosok: még a sokszor kifejezetten rossz budapesti pályákon is jól futnak a Combinok. Más európai városok multicsuklós villamosainál sajnos nem túl ritka jelenség az ívekben és legkisebb pályahibákon is rángató (és ezért egy idő után csörgő-zörgő) alacsonypadlós villamos. Szerintem a budapesti Combino az egyik legjobb alacsonypadós villamos azok közül, amelyekkel eddig Közép- és Nyugat-Európában utaztam.

Budapestre 2006 márciusában érkezett meg az első Combino, 2006 nyarától kezdődően pedig elkezdték forgalomba állítani őket. A BKV ennek apropóján rendezett nyílt napot a Hungária kocsiszínben.

Csepel segélykocsi az udvaron.

Egy újabb “kollégája”. Nálunk szerencsére ritkábban láthatók ezek a járművek “akcióban”, sajnos vannak országok, ahol a rendszeres villamos-balesetek miatt az ilyen segélykocsik látványa kicsit gyakoribb az utcákon… :S

A kiállított járművek többsége bent a csarnokban volt.

Mögötte a 611-es..

… illetve a Hungária kocsiszín hóseprője. A kinézete és a kora alapján ez is lehetne nosztalgia, de egyelőre még egy használatban levő jármű.

A Combino egyik hajtott forgóváza a villamos alatt.

Ez pedig az  egyik futó forgóváz. A villamos 6 forgóvázából csak 4 hajtott, a maradék 2 futó forgóváz.

Egy hajtott forgóváz kiszerelve. Az alacsonypadlós villamosok megjelenésekor az egyik megoldandó probléma volt az átmenő tengelyek nélküli kerekek létrehozása (hiszen a tengelyek helyén már az utastér van). A forgóváz négy kerekét két motor hajtja, az egy oldalon levő két kereket hajtja egy motor.

A hajtás elemei szétszerelve. Jobbra fent a motor, jobbra lent pedig az a tengelykapcsoló, ami a motorhoz kapcsolja a balra lent látható kerék tengelyét. Balra fent pedig egy üres forgóvázkeret.

Annak idején nagy port kavart a szellőztetés/hűtés problémája. Az eredeti megrendelés szerint csak a vezetőfülke volt klimatizált, az utastér szellőzését eltolható ablakokkal és ventilátorokkal tervezték megoldani. Ez az első nyáron rögtön meg is bukott. Ekkor felmerült többfajta “megoldás” is, többek közt olyanok, hogy a villamos középső részére új utastéri klíma kerül, a két végét pedig a vezetőfülkét hűtő (ennek méreteiből fakadóan kicsit kisebb térfogat hűtésére tervezett) klíma hűtené… De ekkor duplázták meg az utastéri ablakokat is, ami ugyan nem helyettesíti a klímát, de ha nincs túl meleg odakint, akkor jó a klíma helyett. Végül szerencsére értelmes megoldás született: a teljes utastér saját klímát kapott. Ekkor kerültek a villamosok tetejére az itt látható “dobozok”.

Nem Combino, de ezt is meg lehetett nézni: az egyik hosszú CAF villamos hajtott forgóváza. Lázható, hogy a motor itt is a két kerék közé került, átmentő tengelyek természetesen itt sincsenek. Ettől függetlenül a CAF villamos egy teljesen más konstrukció: itt minden második kocsiszekrény van elmozdulni nem képes futóvázakkal alátámasztva (leszámítva az elsőt és a hátsót, amely enged kis méretű elmozdulást), ezek közé vannak befüggesztve a köztes kocsiszekrények. Ahogy korábban már írtam, a mi Combinoink előtt gyártott Combinok is így működtek.

Ha már szóba hoztam a CAF villamost, akkor mutatok egy képet a futó forgóvázáról is.

A “ráhordó” járaton a 2624-es és egy hármas UV pörgött.

A hármas UV, az előző képhez hasonlóan szintén a Sport utcában. A szomszédos Stadion építése miatt van most itt némi felfordulás.

Még egy kép innen, amire mindkét nosztalgia rákerült.

Az UV az Orczy téren. Nem kéne túl sok mindent eltüntetni a képről, hogy jó pár évtizeddel korábbinak tűnjön… Ettől függetlenül persze jobb lenne, ha a város ezen része is rendben lenne végre.