Előző oldal

Az előző oldalon Katowicéről volt szó, most onnan nyugat fele haladunk tovább Chorzów és Ruda Śląska városokba.

Ez alkalommal nem villamossal fogom kezdeni a képeket, hanem vasúttal: Chorzów Batory állomáson járunk. Túl sok érdekességet nem tudok felsorakoztatni innen: van két fedett magasperon, egy viszonylag rendezett aluljáró és előcsarnok. Azaz hozza azt a szintet, amit egy átlagos (Kelet-) európai állomás. Ja, és persze időnként megáll itt valamilyen elővárosi vonat; alkalmasint egy ilyen Pesa gyártmányú motorvonat.

Az állomás mögötti terület valamelyik környékbeli üzem (van pár) iparvasútjához tartozik.

Egy ugyanilyen Pesa a másik vágányok, Katowice felé. A perontetőről belógó jelző egy ismétlőjelző, és azért van szükség rá, mert a perontető adott szögből kitakarja a mögötte levő kijárati jelzőt.

De lássunk végre villamost is: Chorzów főtere (amit a katowicei főtérhez hasonlóan Rynek-nek, azaz piatérnek hívnak), ami egy nagyobb csomópont a hálózaton. Ez a csatolt Konstal Bytom felől érkezik a térre. Meglepő egyébként, hogy hivatalosan nem is Katowice, hanem Chorzów a sziléziai villamoshálózat központja.

Az itteni végállomás és az áthaladó vonalak megállója a közelmúltban teljesen fel lett újítva.

Ennek nincs közlekedési vonatkozása, de a téren levő posta épülete mindenképpen megér egy képet. Szerintem nagyon tetszetősek ezek a klinkertéglás (?) épületek; a környék tele van ilyennel. Sajnos nem mindegyik van ilyen szépen felújítva.

A piactérről indul a Wolności nevet viselő sétálóutca, amiben villamos is jár. Az egyik irány vágányai itt, a másiké pedig a szomszédos “normál” utcában futnak. A képen levő vágány a helyi viszonyokhoz képest elég jól rendben van tartva, de a másik utcában olyan süllyedések voltak  nagypaneles pályában, amiken nálunk valószínűleg egyből tiltanák le a forgalmat.

Egy új homlokfalas Konstal. Érdekes, hogy a felújításnál lényegében újraépítették a kasztnit, de a célfilmet ugyanakkor nem cserélték le kijelzőre.

Egy Citadis telével fotózva ugyanitt.

A Chorzów-ból induló 9-es vonal elég lerobbant állapotban van, állítólag a bezárása is szóba került. Az érdemi előrelépést jelentő felújítás mondjuk itt a pálya totális bontását, és a nulláról történő felépítését jelentené.

Ruda Śląska területén a nagyrészt egyvágányú pályán olyan ellenmenet-kizárás üzemel, amelynél a vezetőnek le kell szállnia, és egy kapcsolószekrényben kulccsal bejelentkezni a szakaszt biztosító jelzőberendezésbe. Az egyvágányú szakasz végén pedig egy másik ilyen doboznál kijelentkezni. Emellett esetleg pár alkalommal váltót is kell állítani, mert éppen nem működik a segédvezetékes állítás. Annyira nem lehet jó úgy menni, hogy kb. minden második megállónál ki kell szállni valami miatt. Igen: télen, esőben, éjszaka, stb is…

A pálya elég érdekes állapotban van, de legalább füvesített :)

Így néz ki egy ilyen doboz. Ha bent világít az izzó, akkor elvileg egy villamos be van jelentkezve az egyvágányú szakaszba. Ez itt egy kijelentkező-pont, itt a kezelés hatására alszik ki a fény. A bejelentkezőnél pedig akkor lehet továbbhaladni, ha az izzó nem világít (nincs bent másik villamos), és a kezelés hatására felkapcsolódik. Foglaltságérzékelés vagy az elhaladó járművek be- és kiszámlálása nincs, ahogyan a behaladást szabályzó jelző sem. Ha esetleg valakinek nem sikerült összerakni a különböző rendszer-állapotokat (vagy elfelejti kezelni a rendszert, netán valaki más odamegy egy kulccsal, és…), akkor adott esetben megy egymással szembe a két villamos…

A hálózaton amúgy van lazavezetékes-bejelentkezős ellenment-kizárás is, amely a be- és kijelentkező lazavezetékek alapján képes tárolni az egyvágányú szakasz szabad vagy foglalt voltát. Ez a behaladást szabályzó jelzőt egyszerűen nem kapcsolja szabadra, ha egy másik villamos már be van jelentkezve a szakaszba. A be- és kijelentkezés pedig ugyebár automatikusan történik. De sajnos még elég sok helyen ezek a “dobozok” vannak.

A Chebzie Pętla (a “pętla” hurkot jelent, Chebzie  pedig Ruda Śląska egy városrésze) több, egyvágányú pálya találkozási pontja. A legtöbb viszonylat számára végállomás ez a hely, de az előbb látott 9-es viszont csak áthalad itt. Ha esetleg nem lenne egyértelmű, akkor itt a felszállóhely látható. A peron, mint olyan elég opcionális dolog errefelé: ha lehet, akkor építenek, de elég gyakori, hogy a földre kell leszállni.

A menetrend úgy van kitalálva, hogy az egyvágányú vonalakról nagyjából egyszerre érkezzenek be a különböző járatok. Ebből az irányból végállomás után nem sokkal van egy elágazás, addig több irány is használja ugyanazt a vágányt. Ezért fontos úgy hangolni a menetrendet, hogy mindig csak egy irányba menjenek itt a villamosok.

A nyitott első ajtóhoz annyit hogy az első ajtó (vagy ebben az esetben annak az első szárnya) itt minden villamoson a fülkébe vezet. Mivel a vezetőnek sűrűn le kell szállnia az előbb említett ellenmenet-kizáró berendezések miatt, sokszor nem foglalkoznak az ajtó bezárásával. Legalábbis akkor, amikor kint jó idő van…

Nem sokkal mögötte jött egy régi homlokfalas Konstal a 9-esen. Annak idején hasonlón nézhettek ki azok a napjainkban már nem létező “falusi” villamosvégállomások Pest külvárosaiban, amiket én már csak régi képeken láttam.

Folytatás: Szilézia: Bytom, Zabrze