Ahogy az egyik előző bejegyzésben már utaltam rá, a közelmúltban volt szerencsém pár napot Prágában töltenem, ahol természetesen készültek közlekedési témájú képek is. Ez alkalommal  a villamosos vonatkozásúakból szedtem össze azokat, amiket amelyeket megosztásra érdemesnek gondoltam.

A prágai közlekedés egyik újdonsága a 23-as villamos, amely kifejezetten azért jött létre, hogy legyen egy olyan vonal, ahol a régi, ma már nosztalgiakocsiként létező T3-asok járhatnak.  A legtöbb ember számára a villamos nyilván itt is egy sima közlekedési eszköz két pont között, de ennek ellenére rengeteg embernek jutnak eszébe Prága kapcsán a piros, gömbölyű, csehszlovák villamosok. Prága még messze nem tart ott, hogy végleg a múzeumba küldje a T3-asokat (éppen ellenkezőleg: most indul egy újabb T3R.PLF projekt), ugyanakkor az eredeti (vagy azt megközelítő) állapotban levő kocsiknak túl sok már nincs hátra. A régi kocsikat selejtezik, a felújítottakkal számolnak hosszabb távon már. Valószínűleg emiatt döntöttek a nosztalgiavonal beindítása mellett az illetékesek. A képen levő jármű egyébként egy ’86-ban gyártott T3SUCS, amit a közelmúltban alakítottak vissza az eredeti állapotára.

Az előbb érintőlegesen előhoztam a városképi témát. Én még emlékszem arra, hogy 2007-ben, az UV-k kivonásakor relatíve komoly szintekről lehetett hallani olyanokat, hogy az a villamos városképi elem, és ezért úgy kellene hagyni, ahogy van. Hát nem, ahogyan itt sem fordult meg senki fejében az, hogy csak emiatt maradjanak a T3-asok az idők végezetéig. Egy ilyen nosztalgiavonal teljesen jó megoldás a régi hangulat megőrzésére, de ennyi elég is. Viszont csak azért senki nem szeretne fűtetlen (a T3-as esetében mondjuk ez pont van), zajos, stb… járművekkel járni, mert városképi elem.

Ezzel a fajta T3-assal viszont még találkozunk egy darabig  város utcáin  normál utasforgalomban is. A képen a vázcserés felújítás eredményeképpen létrejött T3R.PV típus.

Érkezik a következő retro szerelvény. A helyszín az előző két képhez hasonlóan a vár előtti megálló (Pražský hrad).

Ezúttal egy retro T3M vonat lett lefotózva.  Annak idején a Tatra gyárban ezek a járművek voltak az első szárnypróbálgatások a teljesítményelektronikás hajtások terén. A T3M-ek messziről kiszúrhatók az elektronikát tartalmazó, tetőre rögzített konténerről a és a tirisztoros szaggató jellegzetes “zenéléséről”.

Egy későbbi technika, amiben már tranzisztorokból épített szaggató állítja elő a kívánt sebességnek megfelelő szaggatott egyenáramot. Jóval kisebb zajszint mellett… :) Amúgy a Hradčanskánál járunk, ahol az évtized eleje környékén elég rendesen átépítették a vágányokat. Amint látható ,ahol lehet ott füvesítették a pályát.

Ez a kép nyilván csak a háttérben levő T6-os miatt kerülhetett ide… :)

Szóval őmiatta. Egy kicsit abszurd, de jelenleg a ’90-es évek második felében beszerzett T6A5-ösök selejtezése történik, miközben a náluk idősebb T3-asok még vígan járnak, egy részüket pedig most akarják alacsonypadlósítani. Persze a részletek ismeretében már sokkal jobban érthető ez: egyrészt több helyen is lehet olvasni, hogy  T6-osok váza elég erőteljesen rohad szét. Másrészt a T3-asok közül sok kapott vázcserés felújítást (T3R.PV), és a nem vázcserések (T3R.P) is teljesen át lettek építve, vázig visszabontva a felújításkor. Tehát ezek legfeljebb papíron régebbiek. A nem felújított T3-asoknak pedig túl sok nincs már hátra, ahogy írtam fentebb.

Egy újabb T3R.PV, ezúttal csatolva.

Még egy T6-os. Ahhoz persze fiatal járművek ezek, hogy a bontóban végezzék (bár volt, amit helyben vágtak szét), a legmegrögzöttebb Tatra mániások utazhatnak értük Szófiába, Kijevbe, vagy esetleg Harkovba… :)

Érdekes egyébként, hogy T6-osok egy részénél az első kocsi elejéről leszedték a gyári önműködő kapcsolókészüléket, és helyette a T3-asokon alkalmazott csatlást építették be. Csak tippelni tudom, hogy ennek az lehet az oka, hogy egy esetleges lerobbanás esetén közdarab nélkül is eltolható legyen a mögöttes kocsival a szerencsétlenül járt jármű. Ettől kezdve viszont már csak első kocsiként lehet használni az ilyen T6-ost, a nagyfesz és a vezérlés kábelei ugyanis a az önműködő kapcsolókészüléken keresztül lennének  átvezetve  hátsó kocsiba. Vagy pedig lengőkábeleken kell átvezetni a vezérlést a két kocsi között, a 600 voltot pedig mindkét jármű a saját áramszedőjéről biztosítja.

Végre egy 8-as is érkezett, amelyen ezt a szép T3M trakciót sikerült lefotózni.

Ugyanő közelebbről.

Egy szóló PV a Náměstí Míru 90 fokos ívei között.

Nem különösebben érdekes beállítás a Florenc metróállomás környékéről, de elég jól visszaadja Prága belső részeinek hangulatát: régi házak, macskakő, T3-as… :)

Egy hasonló beállítás, csak ez a kép a folyó másik oldalán, a Petřín hegy oldalában lett lőve.

Az utolsó helyszín a Náměstí Republiky, ahol először ez a KT8D5R.N2P került a lencse elé. Ez még egy eredeti prágai kocsi, de a közelmúltban Miskolcról megvett KT8-asok is ilyenre lesznek megcsinálva.

Egy kanyarodós T3R.PV…

… és egy T3M zárja most az oldalt.

A mostani prágai kirándulásomon ennyi volt a villamosos blokk, a csőben azért még van pár metrós illetve vasúti témájú kép is. Idő függvényében azokból is fogok majd oldalt készíteni.

Addig viszont szeretném megköszönni a figyelmet!