Kirándulás Bajára

A nemrég megnyílt “vasutas blokk” harmadik részeként egy bajai kirándulás képeiből mutatnék néhányat. A csak a városi közlekedés iránt érdeklők örömére (és a keményvonalas vasútmániások bánatára) bár buszos kép is becsúszott a vasutas képek közé :)

Odafele először a 40-es vonalon utaztunk Sárbogárdig az egyik pécsi IC-vel, majd onnan a 46-oson és a 154-esen közlekedő InterRégióval utaztunk tovább Bajára.

Bajára nem sokkal fél 10 előtt érkeztünk meg. Az állomás a személyforgalom szempontjából “vízválasztó”: az egyik irányba Dombóvár és Sárbogárd, a másik irányba Kiskunfélegyháza/Kecskemét felé indulnak innen vonatok. Valamint van egy közvetlen vonatpár Budapestre is Desiroval, Gemenc IC néven.  Baloldalt a 40-es Usgyi a bajai állomáson, jobboldalt a bevezetőben beígért buszos fotók egyike.

A helyi közlekedést az OrangeWays csinálja Hollandiából használtan vett buszokkal. A buszok a vasútállomástól (Vonatkert) indulnak majd tesznek egy kört a városban, és ide térnek vissza. A végállomásról minden óra 15 és 45 perckor indulnak buszok, persze nem mindig indul minden viszonylaton busz. Az utastájékoztatás nem valami fejlett, jobb esetben a viszonylatszám ki van írva a buszok kijelzőire. A járművek viszont elfogadható minőségűek (bár klíma nem jönne rosszul, mert nyitható ablak az nem túl sok van bennük), valamint az állomásnál lévő végállomás is elég korrekten fel lett újítva.

Közlekedési szempontból a város egyik nevezetessége a Duna fölött átívelő Türr István híd. A híd eredetileg közös vasúti-közúti hídként épült, ’89-ben egészítették ki a híd két oldalán futó (konzolokra helyezett) útpályával. A fotókon látható Usgyik a Sárbogárd-Baja viszonylatot járják.

A híd előtt nem sokkal van a Baja-Dunaparta vezető szakasz kiágazása. Szerencsénkre épp ottjártunkkor volt kiszolgálás, így ezt is meg tudtuk örökíteni. A Szergej üres Eas kocsikat hozott, és egy fával rakottal visz fel az állomásra.

A híd másik oldalán található Baja-Dunafürdő megállóhelyre is átgyalogoltunk. Útközben a Dunáról is nyomtam azért egy fotót. Jobboldalt a Dombóvár felől érkező Bz az említett megállóhelyen felhőkkel, megállóhely-névtáblával, lassújellel, meg mindennel, ami kell :)

Ezután visszasétáltunk a híd másik oldalára, levideózni a sárbogárdi Interrégiót. A felhők ekkor elég ijesztően kezdtek összeállni, de végül szerencsére nem lett vihar (legalábbis itt nem).

Több látnivaló már nemigen volt, így némi buszozás/városnézés után elindultunk hazafelé. Mivel nem voltunk biztosak benne, hogy Sárbogárdon az IC megvárja-e az esetlegesen késő bajai Interrégiót (ha nem, akkor +2 óra várakozás), így inkább Kiskunhalas felé mentünk. Kiskunhalasig a legelső képen látható Usgyival, onnan pedig a Kelebia-Budapest között közlekedő sebesvonattal utaztunk.

3 kommentarer

  1. Köszi a helyesbítést, de én úgy értettem, hogy Hollandiából vásárolták őket (használtan). Kicsit átfogalmaztam, így tényleg egyértelműbb a szöveg.

  2. Tetszik ez a honlap, viszont a bajai buszoknál egy kis elírás van. Az OrangeWays buszok nem Holland, hanem Belga eredetűek. A busz típus neve: Jonckheere Premier. Ugyan ezek a buszok futnak Magyarország néhány városában is(például Miskolc, Győr, Kecskemét, Szolnok, Békéscsaba), csak Rába néven, mivel a Rába megvette Jonckheere Vállalat licenc jogát. Avval a feltétellel vette meg a Rába a licenc jogot, hogy Rába néven értékesíti Jonckheere nevű buszokat és csak Magyarországon belül adhatja el.

  3. Sárbogárdon az IC mindig köteles megvárni a csatlakozó InterRégiót és a fehérvári személyvonatot is, úgyhogy legközelebb nyugodtan menjetek hazafelé is Bogárdon át, nem kell ekkorát kerülni feleslegesen. ;)

Vélemény, hozzászólás?

Email cím nem lesz megjelenítve.