Szeged, még Bengálikkal

A szegediek régi álma a címben szereplő járművek száműzése a mindennapi forgalomból. A Potsdamból és Cottbusból vásárolt KT4-esek forgalomba állításával már volt elegendő számú jármű a Bengálik kiváltásához, azonban ezek egyirányú voltuk miatt csak az 1-es vonalon közlekedhettek. A tarjáni végállomás átépítésével és a kecskési deltavágány megépítésével lehetőség nyílt a 4-es vonal tátrásítására. A 3-as vonalon a közelmúltban lezajlott Dugonics tér – Fonógyári út szakasz átépítése után volt lehetőség a típuscserére, ekkor ugyanis kiépültek a kocsik megfordítására szolgáló deltavágányok a vonalon.

Az idei nyáron újabb szakaszok épülnek át: egyrészt megújul a pálya az Anna-kút és Tarján között, másrészt pedig az 1-es villamos előző felújításából kimaradt részek kerülnek felújításra. A fentiek miatt a 3-as és a 4-es villamosok csak a Dugonics tértől kifelé közlekednek. A Dugonics téren viszont nincs lehetőség az egyirányú kocsik megfordítására, ezért a vágányzárak idejére mind a két vonal (ismét) Bengálikkal van adva.

A 3-as vonal felújított részét eddig nem volt szerencsénk bejárni, így itt kezdtük a fotózást. A vonalon épült egy néhány megálló hosszúságú kétvágányú szakasz, így megfelelően tervezett menetrend esetén a villamosok anélkül tudnak keresztezni, hogy bármelyik is várna a másikra.

További Bengálik, a jobboldali már a 4-es vonal Kecskés végállomásán. Ahogy a bevezetőben írtam, a vágányzárak miatt most itt is ezek járnak.

A kecskési végállomás Bengálival. A deltát most értelemszerűen nem használták a villamosok.

Egy utastéri videót is csináltam a 821-esről. Hogy őszinte legyek, azért túlzottan nem fognak hiányozni ezek a villamosok. Nosztalgiameneteken vagy egy-egy szegedi kirándulás alkalmával jó velük utazni, de naponta azért nem lehet valami öröm ezekkel járni. Hogy a közlekedési társaságnak mi a célja a kocsikkal, azt nem tudom, ami biztos, hogy a vágányzár végeztével a mindennapi forgalomban nem lesz rájuk szükség.

Lapozzunk: a következő téma a 2-as villamos építés alatt álló önálló szakasza. A képek a Vásárhelyi Pál úti megállónál készültek. Itt ágazik majd el (illetve össze) az 1-es és a 2-es vonal. A kocsiszíni menetek megkönnyítése érdekében az elágazáshoz egy deltát építettek.

Újabb témaváltás: ex wuppertali 417-es 9-es troliként a Makkosháznál, és egy 15Tr a Víztorony téren 19-esként. Az utóbbi járat viszonylag friss, a viszonylat majdnem végig a 9-es vonalát járja, a Lugas utca helyett azonban a Víztorony tér a másik végállomás.

A város összes villamosvonalát pótló 1-3-4 viszonylat az Anna-kútnál. A pótlóbuszok a Személy pu. – Dugonics-tér – Anna-kút – Tarján útvonalon közlekednek.

Persze Tátrákat is kellett fotózni, hiszen belőlük sosem elég :) Az 1-es villamos ebben a szituációban eléggé perifériára került, nem is jár túl gyakran, illetve túl sok érdekesség sem volt kint ottjártunkkor. Az utóbbi persze inkább a nyári menetrendnek köszönhető, mintsem a vágányzár miatti felfordulásnak. Ahogy fentebb már írtam, az 1-es csak az Anna-kútig jár, ott a tér átépítésekor kiépített deltában fordulnak a kocsik.

A 904-es a felújított pályán, a Vásárhelyi Pál útnál. Egy KT4-es kivételével a többi kocsi mind T6A2-es volt aznap. A másik képen a leendő 2-es villamos megállója a Tesco-nál. A Makkosházi körúton a sínek egy darabon az út közepén haladnak, majd a végállomás előtt néhány megállóval átkerülnek az út (a fotó nézőpontja szerinti) bal oldalára. A végállomáson egy kétvágányú hurok szolgál majd a kocsik megfordítására.

További építkezős képek, de ez már a 3-as és a 4-es vonalak közös szakasza. Baloldalt a Novotel Hotel megálló, jobboldalt pedig az Anna-kút.

Mercedes Citaro és az egy szem KT4-es a Kossuth Lajos sugárúton. Lassan közeledett a vonatunk indulása, így ezek a nap utolsó képei.

Amiről nem volt kép, az a Személy pályaudvar előtti tér átépítése, aminek keretében a végállomás és a hozzá tartozó hurok is megújul. Sajnos a hazai pályaudvarok közül nem túl sok büszkélkedhet rendezett előtérrel, kíváncsian várom, hogy mit sikerül alkotni az Indóház téren.

3 kommentarer

  1. Pár javítás: (1) A Tesco-s Makkosházi krt., igazából Rókusi körút.
    (2) A Citaro pedig Conecto. :)

  2. Örülök, hogy a 2-s villamos pályája ilyen gyorsan elkészült, még akkor is, ha a tereprendezési feladatok elvégzésének egy része még hátra van.

  3. Azóta elkészült a 3-4-es közös szakasza. Valami isteni rajta utazni, imádom! :) Nagyon jól haladnak az 1-es vonal belvárosi szakaszával. Szinte megtáltosodtak. :D A 2-es vili vonala elvileg kész, de még elég sok tereprendezési munka van hátra. :D

    Egyébként imádom a blogod, alig várom hogy legyen egy kis időm végig elolvasni! ;)

Vélemény, hozzászólás?

Email cím nem lesz megjelenítve.