KategóriaHírek

Szolgálati közlemény

Az utóbbi időben sajnos volt némi probléma az oldal hosztolásával, ennek köszönhetően egy hosszabb ideig elérhetetlen volt az oldalam. Ezt orvosolandó új helyre költözött a honlapom, amely ezentúl a varosikozlekedes.eu címen érhető el.

További jó böngészést kívánok, és elnézést kérek a kimaradásért.

BÚÉK 2016

Minden olvasómnak sikerekben gazdag, boldog új évek kívánok!

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!

Boldog, békés karácsonyt kívánok minden kedves olvasónak!

Közlekedéstörténet a föld alatt

A berlini metró egyike a kontinens legrégebbi földalatti vasútjainak, a német főváros utcái alatt több, mint száz éve zakatolnak a különféle járművek. Az eltelt évek, évtizedek során a hálózat persze rengeteget változott, aminek köszönhetően az állomások megjelenése is igencsak vegyes képet mutat. Most az U2-es vonal 1913-ban átadott Klosterstrasse nevű megállójában nézünk szét egy kicsit.

Ahogy az előbb említettem, az állomást 1913-ban adták át, a kisprofilú hálózat részeként (bár ekkor még nem volt ilyenfajta megkülönböztetés, hiszen a “széles” vonalak csak később épültek). Az akkori tervek szerint ez egy elágazóállomás lett volna, ahol a későbbiekben megépített, Frankfurter Allee-hoz vezető vonal ágazott volna ki a jelenleg U2 néven létező vonalból. Végül a terv ebben a formában nem valósult meg, a tervezett új vonal nem a kis profilú hálózat egy kiágazóvonalaként, hanem már szélesprofilú vonalként (U5) épült meg. A régi elképzelésekből mindössze annyi maradt, hogy az ’50-es években épült egy üzemi kapcsolat, ami az U5-ös alexanderplatzi végállomásával és az U8-assal köti össze az állomást. Ez a Klostertunnel. A széles és a normálprofilú hálózat között egyébként mindössze két helyen biztosított az átjárás, ezek közül az egyik itt, a másik pedig a Deutsche Oper megállónál található.

A megosztottság idején ez a terület Kelet-Berlinhez tartozott, a mai U2-es keletre és nyugatra szakadt részei külön-külön üzemeltek. Az állomás történetében a következő fontos esemény már a ’80-as évekre datálható: 1987-ben, Berlin alapításának 750-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekhez köthetően nagyszabású felújítási programot hirdetett meg az NDK vezetősége. Ennek keretében az állomásból egyfajta közlekedési múzeumot csináltak. A reklámtáblák helyére például 20, a berlini közlekedés fejlődését bemutató alkotás került.

Tovább

Olomouc, ezúttal nem átutazóban

Olomoucról már többször szerepeltek képek az oldalon, eddig azonban mindig csak átutazóban töltöttem el itt néhány órát. Most kicsit részletesebben is megnézzük ennek a gyönyörű morvaországi városnak a kötöttpályás közlekedését…

Olomouc és Magyarország nincs közvetlen vasúti eljutási lehetőség, viszont a magyar EC-k által érintet Břeclavból elég korrekt kapcsolatot biztosítanak a Brno-Olomouc gyorsvonatok. Az első képek a főpályaudvar előtti téren készültek, ezen egy csatolt T3-as érkezik a belváros felől. Korábban már írtam róla, hogy ez az a város, ahonnan valószínűleg a leggyorsabb ütemben kopnak ki a régi Tatra villamosok. Most hétköznap lévén persze sok Tatra volt kint, de már ilyenkor is magas az újabb járművek aránya.

Tovább

Minden látogatónak boldog karácsonyi ünnepeket kívánok