A beszámoló előző részében valahol a 8-as villamosnál hagytam abba, így most innen folytatom.

A várost gyakorlatilag minden oldalról dombok veszik körül, így a külvárosba kifutó vonalakon nem ritkák az emelkedők. Ha a sebességről van szó, akkor elmondható, hogy errefelé annyira nem szívbajosak mint nálunk, ezeken a szakaszokon is mennek rendesen a villamosok. A 1738-as kocsi pályafutását szintén Kassán kezdte, ezután került Brnóba, ahol 2003-ban korszerűsítették.

A megunhatatlan szakasz a főpályaudvar előtt… Igaz, most legalább számunka új járművel: a VarioLF szóló verziójáról már sok kép szerepelt az oldalon, a csuklós változat azonban kimaradt. Eddig. Ez a változat (VarioLF2R.E) is hasonló koncepcióra épít, mint a a szóló: a forgóvázak felett magaspadló, a maradék helyen pedig alacsonypadlós rész kialakítása. A szóló változat még elmegy, de ennek a belső tere szerintem kifejezetten rosszul sikerült. Nem gondoltam, hogy valaha ilyet fogok írni, de ennél még az Anitra (aminek persze teljesen más a szerkezeti felépítése mint ennek) kialakítása is jobb. Érdekességként megemlíteném még, hogy papíron ezek a villamosok átalakítás eredményei, de ez gyakorlatilag új jármű építését jelenti, ami a régi villamos pályaszámát kapja meg. Ennek valószínűleg adminisztratív/jogi okai vannak.

Ez a jelenség nem ritka a Cseheknél, az egyik cseh villamosos fórumon szerepelt egy kép, amin egymás mellett állt a korszerűsítendő és az elvileg belőle kapott korszerűsített kocsi. A két jármű pályaszáma ugyanaz volt :)

T3RF-ről sem volt még képem, most ezt is pótolom. Ebből a típusból mindössze két kocsi található itt, melyek eredetileg Szamarába kerültek volna.

Még egy kép ugyaninnen. Erről a motor+pót+motor formációról már többször is írtam a Brnóval foglalkozó oldalaimon, de ha jól rémlik fotóm erről sem volt eddig.

Legyen egy busz is: ilyen Irisbus Citellis-ből összesen 22 darabbal rendelkezik a város. A fenti példány a csak részben járó 4-es villamos kimaradó részét pótolja. A helyszín egyébként az első részben már szereplő Česká.

Egy nagy-totál ugyaninnen. Szép lett ez a rész is, jól megfér egymás mellett a sétálóutca és a rajta átvezetett villamos.

Egy Sícipő érkezik a következő célpontunk, a Technologický park felől. A vágánykapcsolatokkal itt sem fukarkodtak, ez a csomópont is megfelel a “mindenhonnan mindenhova” elvnek (a sok fonódó viszonylat miatt szükség is van a kapcsolatokra), ami errefelé persze nem olyan ritkaság.

A Technologický park szó szerint a város szélén fekszik, a villamosvégállomás után már tényleg a szántóföldek kezdődnek.

Amikor a T3-as elment, erről a “classic” (még (?) nem szaggatós) K2-esről is csináltam egy képet. Ennél a végállomásnál egyébként egy kocsiszín is található, ennek ide is, és az 1-es vonal felé is van kijárata.

Ez a végállomás egy videót is megért. Nem semmi hely, ugye? :)

A fentebb már látott hármas az 1-es vonal Vozovna Komín nevű megállójánál.

Már épp menni készültünk, amikor feltűnt a 1803-as RT6N1-es. Korábban már írtam róla, hogy a típus nem egy sikersztori. A négy itteni kocsiból most három működőképes, de ez nem volt mindig így. A negyedik kocsi már nincs is állományban, részben az ő alkatrészeivel tehették újra működőképessé a másik hármat.

Az 1-es vonalon is található egy rövid földalatti szakasz a Pisárky kocsiszínnél.

Egy másik VarioLF “nagyegység” szintén a Pisárky kocsiszínnél. A hátsó motorkocsi egy T3R.EV.

A sok korszerűsített kocsi mellett azért még a T3-asok között is van eredeti. Az ő típusa simán T3, további “toldalékok” nélkül.

Lassan közeledett a vonatunk indulása, így most már a főpályaudvar felé orientálódtunk. A vonatunk majd az első vágányra fog érkezni, ott egyelőre ez a 242-es (becenevén: Plecháč) által vontatott vonat állt, amely majd Břeclav felé fog továbbindulni. A főpályaudvar személy része nem túl nagy: mindössze 6 átmenő vágánnyal rendelkezik, e mellé jön még négy csonkavágány. A vágányok emiatt elégé kihasználtak. Ja igen, mielőtt elfelejteném: a jármű a ČD új színterve szerinti fényezést viseli.

Egy kis idő még volt, így kimentünk a főpályaudvar elé. Itt egy K2R hajt rá a négyvágányos szakaszra.

Az itt lévő hídnak igazából a másik része a fotogénebb, de a Nap viszont akkor ezt sütötte megfelelően. Egy vonat-villamos együttállásos képet már régóta szeretnék itt csinálni :)

Lassan visszaballagtunk az állomásra. A hazaúton végül is túl sok minden nem történt, azt leszámítva, hogy sikerült pont abba a kocsiba kapni a helyjegyet, ahol nem működött a klíma. Érsekújvárig (ahol kiürült a vonat és át lehetett menni másik kocsiba) különösen nagy élmény volt az út… Az új menetrendben amúgy ezt a vonatot (Jeszenszky EC) már nem a nem a német vasút, hanem a MÁV kocsijaiból (Bmz, Bpmz, Bvmz, Amz, stb…) állítják ki, ami (főleg a Bvmz miatt :) ) annyira azért nem nagy baj.