Szeged, 2012 júniusában

Nem is tudom, hogy hány éve jártam úgy utoljára Szegeden, hogy mind a három villamosvonal a megszokott rend szerint üzemelt. A villamoshálózat (szinte teljes) felújítása majd a projekt csúcspontjának tekinthető hálózatbővítés (2-es villamos) miatt az utóbbi évek inkább a feltúrt utakról, pótlóbuszokról és egy halom terelt járatról szóltak, mintsem a normális működésről. A projekt kivitelezése azonban mostanra befejeződött, a 4-es egyvágányú szakaszát és a 3F önálló részét kivéve a teljes hálózat megújult, ezenfelül átadták a 2-es villamos önálló szakaszát is.

Ami a járműveket illeti: Potsdamból, Cottbusból majd ismét Potsdamból beszerzett KT4-esek forgalomba állításával, és a PESA villamosok érkezésével lehetővé vált a “birodalmi sínrombolók”, ismertebb nevükön a Bengálik végleges kivonása, ami annyira azért nem is baj.

A 8-10 éve látott “elfekvő” üzem (az úgy ahogy karbantartott 1-est a szóló T6-osok járták, a másik két vonalon a végletekig leromlott pályán zötyögtek a szintén nem éppen korszerű Bengálik) úgy látszik mára teljesen a múlté, de ezt nem hinném, hogy sok ember fogja sajnálni. Helyette az ország szerintem legjobb hálózatát sikerült kiépíteniük a Szegedieknek.

Az első képen rögtön az egyik új beszerzésű jármű, a 108-as PESA Swing. Belőlük összesen 9 darabot vásárolt Szeged, alapvetően a 2-es vonalon tevékenykednek (ha jól tudom, a jelenlegi menetrendben a 3-ason is van olyan indulás, amit PESA csinál). A helyszín a személypályaudvar előtti tér, ami szintén nem maradt ki az átépítésből: mind a vágányok, mind a tér teljes megújuláson esett át.

A 208-as ex cottbusi KT4D-ME érkezik az állomáshoz. A 2-es villamos elindulásával az 1-est elég drasztikusan kiritkították, ami érthető is, mivel azon a szakaszán, ahol szükség van a kapacitásra, ott ott van a 2-es.

Egy videó a PESA villamosokról. Az új villamosokon és a 2-es önálló szakaszán kívül látható még (többek közt) a megújult Indóház tér, illetve a füvesített pálya a Széchenyi téren.

A 2-es vonal 15 perces és az 1-es félórás követése nem volt a legjobb, így átnéztük a 3-as és 4-es közös szakaszára. Itt a 906-os legóvillamos T6A2H érkezik a Novotel Hotelhez, amit újabban Glattfelder Gyula térnek hívnak.

A 901-es T6-os az előző megállótól nem messze, a Tisza Lajos körúton.

Egy gázüzemű 280-as ugyanitt.

Innen a 9-es trolival folytattuk utunkat, amivel kimentünk egészen a 2-es végállomásáig. A végállomás a Makkosház szomszédságában van, a neve talán kicsit fellengzősre sikeredett: Európa Liget. A képen a 106-os érkezik a végállomásra.

Így néz ki a végállomás. Külön leszállóhely nincs, a vágányokra 2-2 villamos fér be. Ezenfelül van még egy csonka, amit a baloldali vágányról visszatolva lehet elérni. Ottjártunkkor itt tárolták azt a két KT4-est, ami csúcson kívül nem közlekedik.

Ez pedig az előző képen látható PESA utastere. A látványtervek alapján a jármű külseje nekem elég rondának tűnt, de így élőben látva abszolút pozitív benyomást tett rám, mind kinézetileg, mind a beltartalom alapján. Jó, a pozitív benyomásban biztosan része volt a klímának is, amit így a harminc x fokban tudtunk értékelni… :)

Vele a Vásárhelyi Pál útig mentünk.

Érkezik a következő 2-es az Európa Liget felől. A 2-es vonalán ahol csak lehet füvesítették a pályát.

Ugyanő a 2-es ellenirányú megállójából lőve. A villamosok a “multicsuklós” kialakítást követik: a jármű három alátámasztott kocsiszekrényből és az ezek közé befüggesztett két további egységből épül fel. Ahogy a fenti utastérfotón is látható, az alátámasztott egységekben a padlómagasság egy picivel nagyobb, de az átmeneteket gyakorlatilag sikerült észrevehetetlenné tenni.

Egy számomra új jövevény Rókuson: a 212-es ex potsdami KT4-es. Az újabban beszerzett (szintén potsdami eredetű) KT4-esek nem kaptak olyan alapos átépítést, mint elődjeik, többségükben megmaradt az akcelerátoros vezérlés. Ez alól a 212-es kivétel, ő a többi kocsival ellentétben szaggatós hajtással rendelkezik.

Az 1-es végállomása az egyetlenegy dolog, amit nem értek a felújításokkal kapcsolatban: a projekt keretében felújították a Rókusi állomás előtti hurkot is, ami néhány száz méteres körzetben nem kevesebb, mint három jól kiépített megállót jelentett. Ezekből az egyik kétvágányú, mivel a kétvágányú hurok érthető okokból megmaradt. És itt most csúcsidőben ~15 percenként érkezik egy villamos, ami ebben a hurokban fordul. Az érzést, hogy felesleges volt ekkora felhajtást csinálni tovább erősíti, hogy ottjártunkkor az a 15 perc igazából 30 perc volt, mivel a tanszüneti menetrend volt (van) érvényben.

Arról nem is beszélve, hogy ha valóban lesz valami a hódmezővásárhelyi TramTrain-ből, akkor az feltételezhetően tovább fogja ritkítani az 1-est, és így még kevesebb villamos fogja használni a hurkot. Persze ez még a jövő zenéje. Igaz, hogy amikor a végállomást tervezték, akkor talán a TramTrain még nem volt ilyen aktuális kérdés. A világért se akarom azt állítani, hogy ez a szerintem kissé felesleges építkezés minden rossznak okozója, de egy kicsit akkor is fura.

Vissza a 2-es villamoshoz: a 102-es Swing a háttérben a víztoronnyal.

Még egy “víztornyos” fotó, ezúttal a 105-össel.

Nézzünk pár képet a 3-asról:  a 217-es jelenleg az utolsó KT4-es. Ez a kocsi is a második potsdami “eresztésből” való, azaz benne is megmaradt a “porszívó”. Mivel az akcelerátor tartalmazza az ellenállásokat is, ezért a szerkezet hőleadása igen nagy, ami miatt (főleg így kb. 36 fokban) elég komoly hűtésre szorul. A hűtőventilátor (“porszívó”) hangjáról jól meg lehet ismerni az ilyen kocsikat.

Érkezik a következő villamos, egy T6-os.

A 902-es a Vadasparknál újonnan épített deltában. A 3-as külső szakaszán a deltát és a sokáig nem/ritkán használt temetőnél lévő kitérőt leszámítva a pályát nem építették át. A megállókban viszont mindenhol kiépült a magasított peron.

A Dugonics téren eddig nem sok fotót csináltam. Pedig jó hely, csak az autóforgalom eléggé ellehetetleníti a fotózást. Most szerencsénk volt.

A 908-as kanyarodik a 3-as önálló szakaszára.

Most elsősorban a villamosok miatt jöttünk, de persze azért némi buszfotózás is belefért. Az egyik Citaro érkezik a Víztorony térre, mint 19-es troli. Errefelé nem (sem) túl ritka, hogy egy trolivonalon buszok is besegítenek, ha épen úgy hozza a szükség.

Még egy kép a Rókusi körútról. Itt akartunk még többet is fotózni, de sajnos csak egyszer volt olyan szerencsénk, hogy nem jött egy autó se. Ekkor már beállt az a két KT4-es is a 2-esre, amit napközben a külső végállomáson tároltak. Róluk is jó lett volna itt csinálni pár fotót.

Ezek már a nap utolsó képei; mivel lassan indulni kellett a vonathoz, így most már maradtunk a belvárosban. Ahogy korábban említettem, a Széchenyi téren is füvesítették a vágányokat. A visszafogási lehetőséget itt megszüntették, igaz értelme nem sok lenne, mivel az egyirányú kocsik úgysem vennék a hasznát és a szomszéd megállónál (Anna-kút) amúgy is van lehetőség deltázásra.

Egy 1-est is kellett várni. A 204-es az egyike az elsőként forgalombaállt KT4-eseknek. Az eredetét tekintve potsdami illetőségű, mielőtt Szegedre érkezett volna Prágában korszerűsítették, ekkor került bele szaggatós hajtásrendszer.

Ezzel elérkeztünk a beszámoló végére. Végül is fogalmazhatunk úgy, hogy Szeged hozta azt a nívót, amit az elmúlt években megszokhattunk. Lassan azért a másik két vidéki városban is elindul valami, de egyelőre még egyértelműen Szeged vezet, már ami a villamoshálózat minőségét illeti.

6 kommentarer

 1. Hát igen Robi! Azzal én is egyet értek, hogy marha ritkán jár ilyenkor minden, de azt azért be kell látnunk, hogy ez nem Pest! Ma például láttam egy PESA-t Kossuth Lajoson és kb. 10-20 ember (se) volt rajta. Persze azért olyat is láttam, hogy 190-en voltak rajta. :) Változó.

  Üdv: Mr. Furrier

 2. Nekem már csak a lámpahangolásokkal, vagyis azok hiányával és a követési időkkel van bajom. Ma reggel is 17 percet vártam a villamosra az 1-2-es szakaszán. Pedig teljesen mindegy lett volna, hogy melyik jön, de egyik sem jött. Egész tömeg várta az eljövendő villamos-messiást. Mondanom sem kell, hogy többen hangot is adtak nemtetszésüknek. Ha ezeken javítanának, valóban megvalósulna a színvonalas közösségi közlekedés. :)

 3. Igen, az természetesen Rókusi körút akart lenni :) Köszi, hogy szóltál, javítottam.

  Persze, az 1-es végállomásánál rengeteg olyan tényező van, ami akkor még nem úgy volt, ahogy most. Azért is írtam, hogy a világért se akarom ezt kikiáltani minden baj okozójának. Csak így utólag a legeslegvégső verziónál kicsit fura a dolog, még ha bizonyos szinten érthető is, hogy így alakult.

 4. Mikor átépítették a Rókusi pályaudvari végállomást, akkor még tervbe se volt a 2-es villamos.
  Én úgy tudom, hogy a 3-ason nem járnak még a Pesák!
  A Városvezetésnek meg köszönhetjük ezt a remek tanszünetes menetrendet. :-/

 5. Plusz még valami: Rókusházi = Rókusi + Makkosházi? NEM! Az Rókusi körút. Nem tudom, hogy sikerült összevonni a kettőt. Amúgy jók a képek. :)

 6. “Az 1-es végállomása az egyetlenegy dolog, amit nem értek a felújításokkal kapcsolatban…”

  Amikor x éve megújult a Rókusi hurok, akkor még csúcsidőben 4 ill. 6 percenként érkeztek ide KT4-esek és a csatolt T6-osok.

Vélemény, hozzászólás?

Email cím nem lesz megjelenítve.