Az előző bejegyzésben a prágai metró volt a téma, most nézzük meg a többi, főleg villamosos témájú prágai képet! Aki rendszeresen olvassa az oldalt gondolom nem fog meglepődni, ha egy kis vasút is fellelhető lesz majd a villamosok között :)

Az éjszakai utazásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Mindenképpen nagy előny, hogy nem megy el plusz nap az utazással, végül ezért is döntöttünk emellett. Az viszont elég érdekes szituáció, amikor az ember hajnali négykor leszáll a vonatról egy városban, ahol (az éjszakai járatokon kívül) kb. semmi élet nincs még. Ez a kép fél hat körül készült a Vokovice kocsiszín (Vozovna Vokovice) előtt. A csatolt T3SUCS a 36-os vonalra áll ki.

A város villamoshálózatának egyik emblematikus helye a Malostranská mellett húzódó szerpentin, ahol lehetőség van többek közt a várral összefotózni a villamosokat.

Egy T3R.PLF kapaszkodik fel az emelkedőn. Az ilyen kocsik fényezése szándékosan üt el a többi villamosétól. Az alacsonypadlós rész beépítése miatt ezek a kocsik valamivel hosszabbak lettek, ez viszont a hálózat egyes helyein extra találkozási tilalmakat vont maga után. A szembejövő villamos vezetője így már messziről láthatja, ha olyan jármű jön szembe, amit érint a találkozási tilalom. A hátsó kocsi egy sima magaspadlós T3 verzió, ő csak az egységesség miatt kapta meg ezt a fényezést (később láttunk olyat is, hogy egy normál fényezésű kocsi volt hátul).

Egy pillantás a szerpentin aljára, a Malostranská megállóra. A kép nagyjából onnan készült, ahonnan az előző. Hát nem kis magasságot kell leküzdeniük a villamosoknak…

A főpályaudvar tömegközlekedési kapcsolata a C metró miatt elég jónak mondható, de a villamosok viszont elég szerencsétlenül elkerülik. Az egyik megálló (Muzeum) az állomásól délre, a másik (Hlavní nádraží – azaz főpályaudvar) pedig északra helyezkedik el. Ez most az előbbi megálló. A 11-es vonal pályaépítés miatt nem járt a teljes hosszán, ezért most kétirányú kocsikkal volt adva, hogy az ideiglenesen telepített kúszóváltót használhassa. De nem is ez az érdekes, hanem, hogy ez a KT8D5-ös még nem kapott felújítást, azaz végig magaspadlós. Ez a verzió most már egyre ritkább, mivel a KT8-asok nagy része már megkapta a felújítást, és KT8D5.RN2P ként létezik.

Innen elég jó kilátás nyílik a főpályaudvara is. A vasút itt három kétvágányos alagúton bújik át a Vencel tér alatt. Ami a képen nem látszik, az az alagutak bejáratainál elhelyezett pár nagysugarú váltó és bázeli kitérő, amiknek köszönhetően sok esetben elmarad a 40-el való döcögés a váltókörzetben.

A vágányzár másik oldalán a villamosok hurokban fordultak, így ezeket a járatokat már lehetett egyirányú kocsival is adni. Ez itt egy T3SUCS, azaz olyan T3-as, amit szovjet igények szerint alakítottak ki, de Csehország (illetve akkor még Csehszlovákia) területére szállítottak le.

A metróhálózat elég egyedi végállomása a Depo Hostivař (A vonal), a kétvágányos végállomást a járműtelep csarnokában alakították ki (természetesen leválasztva a kocsiszínnek használt részről). Itt nincs is kihúzó, a két csonkavágány is bőven ki tudja szolgálni ezt a forgalmat. Főleg úgy, hogy a vonatok közül nem is mind jön el idáig, egyes vonatokat ugyanis a Skalka-nál visszafordítanak. A metró járműveiről most nem ejtenék szót, mivel korábban már írtam az itt közlekedő kocsikról. A 71M-ek persze továbbra is tetszenek:)

És most valami egészen más: a Škoda legújabb villamostípusa, a 15T. Hát nem is tudom mit mondjak… Az mindenesetre értékelendő, hogy igyekeznek a hazai iparral legyártatni a villamosaikat, de azért szvsz. ez sem az a túl jól sikerült konstrukció. Az eddigi Škoda villamosokkal a “guruló lépcsőház” kialakítás volt a legnagyobb probléma, itt sikerült megoldani, hogy a villamos végig alacsonypadlós legyen, de olyan áron, hogy ezzel a csuklóknál lévő belső szélesség csökkent le túlzottan, illetve a futás is hagy maga után némi kívánnivalókat. A csuklók alatti forgóvázakra a kocsiszekrények nem egy ponton, hanem külön-külön támaszkodnak, talán ennek tudható be, hogy nem egy helyzetben elég érdekes mozgásokat produkál a villamos.

Persze azt meg kell említeni, hogy az alacsonypadlós villamosok szinte mindig sok-sok kompromisszumot hordoznak magukban, és bizony “a nagyoknak” sem sikerül mindig tökéleteset alkotni. Sőtt… Én egyelőre nem vagyok túlzottan oda a Škoda villamosaiért, de azért kíváncsian várom, hogy hova fejlesztik majd a villamosaikat. Egy Anitránál vagy akár a Sícipőknél szerintem határozottan jobb ez a konstrukció.

A For City-k (ez a 15T-k fantázianeve) már elég nagy számban képviseltetik magukat a forgalmi kocsik között is. A helyszín amúgy a Strašnická metrómegálló környéke.

Végre egy Tatra! Egy T3R.P ugyanebben az ívben.

Ismét más téma: a prágai S-Bahn (amit ők Esko-nak hívnak) elég vegyes járművekkel jár, a korszerű City Elephant-ok mellett van még bőven ezekből a 451-es motorvonatokból is. A velük való utazás nem semmi “élmény“, a több tíz méterről hallható sűrített levegős fokozatkapcsoló pedig akár a típus védjegye is lehetne :) Ami érdekes, hogy az egységek középső része alcsonypadlós, ami a sorozat gyártásakor (’60-as évek) azért még egyáltalán nem volt alapkövetelmény. Ez a példány amúgy már a cseh vasút új színtervét viseli. A fotó helyszíne: Praha – Strašnice zastávka. Azt, hogy megálló (zastávka) azért hangsúlyozzák ki külön, mert létezik azonos nevű állomás is innen nem mesze (bár az tudtommal utasforgalom számára nem megnyitott).

És az előbb említett City Elephant, ő is már az új színterv szerint van fényezve. Most, hogy ez az új, vagy az “még újabb új”, az jó kérdés. Az utóbbi időben ugyanis az újnak kikiáltott színtervben is változott néhány apróság.

Vissza a villamosokhoz: egy felújított KT8-as a Pankrác kocsiszín előtt.

Az egyik Škoda-csoda a 18-as felszállóhelyén ugyanitt.

Ez pedig a Vyšehrad-nál található Nuselský most. A híd “felső szintjét” az autóforgalom használja, egy szinttel lejjebb pedig a C metróvonal vágányai futnak.

Egy kép a Vyšehrad metróállomásról. A fotó sem a témát sem a megjelenést tekintve nem túl érdekes, csak azért tettem ide, hogy szemléltessem, hogy az AVR anélkül is képes üzemelni, hogy a programszőnyeg tetején centivastag olajsár lenne…

A Zvonařka nevű végállomás is egy érdekes része a hálózatnak. Mivel nem volt hely hurkot építeni a környező utcákban, ezért itt egy delta szolgál fordítási lehetőségként. Az aktuális vágányzárak miatt ottjártunkkor a 10-es volt erre a végállomásra terelve (ez a terelés még jelen sorok írásakor is tart). A T3SUCS itt a hátsó kocsi segédpultjáról vezetve tolat vissza.

Egy For City érkezik a Vozovna Kobylisy nevű végállomásra, ami az itt található kocsiszínről kapta a nevét. Amint látható, emelkedőkből a prágai hálózaton is van szép számmal. És itt mennek is rajtuk, néha nem is kis sebességgel… Ja és érdemes még megfigyelni a panelos pályát is, amit errefelé “BKV panel” néven emlegetnek. Igen, a BKV a Budapesti Közlekedési Vállalatot jelenti. Az elnevezés oka, hogy ez a pályaépítési technológia magyar fejlesztés.

Az oldal végére ismét egy kis vasút: a Slovan EC érkezett meg Budapestről a főpályaudvarra. A Pestről érkező vonatokat idáig hozzák a szlovák vasút Gorillái (350-es sorozat), itt a helyüket a cseh vasút kétáramnemű gépei (371/372) veszik át, amik egészen Drezdáig maradnak a vonatok élén. Ez alól a képen látható vonat mondjuk pont kivétel, mivel ez csak Prágáig közlekedik. Innen legfeljebb már csak a Vršovice-nél található óriási személykocsi javító/tároló/előkészítő komplexum felé megy tovább.

Holešovice a város egyik fontos személypályaudvara, bár már a szerepe már messze nem akkora, mint amilyen pár évvel korábban volt. A Nové Spojení (erről később lesz még szó, most csak annyit, hogy ez egy új vasúti kapcsolat a főpályaudvar, és a hozzá északi irányból kapcsolódó állomások között) létezése előtt számos vonat ide érkezett, kikerülve a főpályaudvart. Erre azért volt szükség, mert az északi irányból mindössze egy vágányon lehetett megközelíteni a főpályaudvart, ami természetesen szűk keresztmetszetet jelentett. A Nové Spojení átadása után viszont ezek a vonatok “bekerültek” a főpályaudvarra, a Németország felől érkező/oda tartó vonatok is ott cserélnek gépet. Az épület melletti vágányon ez a 451-es parkolt tartalékvonat gyanánt. Hely van neki bőven, az öt peronos vonatfogadó vágány mindegyikére ma már nincs szükség.

Az S41-esen ez a 451-es ingázik Libeň és Roztoky u Prahy között. Ez még a kocsik régi színterve.

Ugyanez a vonat a már visszafele.

Egy 380-as indul egy távolsági vonattal. Jelenleg ezek a gépek számítanak a České dráhy zászlóshajójának a mozdonyok terén. A pályaszámból már sejthető, hogy többáramnemű mozdonyról van szó (az egyenáramú gépek pályaszáma 1-essel, a váltóáramúaké 2-essel, a többáramneműeké pedig 3-assal kezdődik), ez a típus az alábbi áramnemekről képes üzemelni: 25kV 50Hz, 15kv 16 2/3 Hz, és 3kV egyenáram. Itt most az utóbbit használja, lévén Prága is egyenárammal van villamosítva.

Következő oldal >