Előző oldal

A következő helyszínünk a Krejcárek nevű megálló volt. Itt is található egy, a barrandovi vonalon látotthoz hasonló,  csak a villamosnak kiépített híd, illetve a helynek vannak vasúti vonatkozásai is, így ide több okból is ki akartunk jönni. A képen egy KT8D5.RN2P a fent nevezett megállóban.

Egy teljesreklámos T3R.P az ellenkező irányba. Valahogy itt nem (sem) probléma, hogy a villamos eleje nem marad ki a reklámból, és nem fél attól a hatóság, hogy az autósoknak nem fog feltűnni a villamos. Bár talán itt több baleset történik, mint nálunk (nem láttam ilyen statisztikát, de sajnos relatíve gyakran lehet olvasni, hogy Csehországban itt és itt megint összetörtek valamilyen villamost), de ezekért aligha a hirdetések okolhatók. Sokkal inkább a pesti villamosokhoz szokott ember számára elégé (talán túlzottan is) dinamikus vezetési stílus. Sok helyen, ami nálunk tuti lassújel lenne, azon itt mennek kb. pályasebességgel; jobb esetben a menetet azért visszaveszik…

Nem sokkal mögötte egy “flottaszínű” T3SUCS egység.

És akkor az előbb említett vasúti vonatkozás: a Nové Spojení, ami magyarul annyit jelent, hogy “új kapcsolat”. A projekt célja a főpályaudvar északi oldalán lévő kanyargós pálya helyett egy annál sokkal nagyobb áteresztőképességű, modernebb pálya megépítése volt, ami a főpályaudvaron kívül kapcsolódik a Masarykovo nádraží-hoz is. Az egyes vágányok elhelyezkedésének leírása helyett inkább mutatok egy előtteutána jellegű helyszínrajzot. Ha a második helyszínrajzot nézzük, akkor ez a kép az alul lévő pályán készült, a csatolt City Elefant a Masarykovo nádraž felől érkezik.

Egy Studenka átépítés a Libeň állomás mellett található fűtőház vágányain.

Egy ilyen korszerűsített “Bz” a Nové Spojení másik ágán (az előző helyszínrajzon ezek a vágányok vannak a rajz felső részén). A két középső vágány a főpályaudvarra, a szélsők a Masarykovo nádraž-ra vezetnek.

Ez pedig Libeň első bejáratijelzője, ami éppen 100km/h-s csökkentett sebességet jelez. A volt keleti blokk vasútjainak jelzőrendszere az OSzZsD direktíváknak köszönhetően a logikát tekintve szinte megegyezik. A cseh vasútnál a lámpasorokkal háromféle sebesség jelezhető: egy vízszintes sárga lámpasor 60, egy zöld 80, két zöld pedig 100km/h-s sebességcsökkentést jelez. Ezenkívül használnak számkijelzős sebességindikátorokat is, amik itt persze nem csak utasításszinten, hanem a gyakorlatban is léteznek. Igaz, náluk nem készítettek olyan jelzési rendszert, amiben ha valahol használnak ilyen sebességindikátort, akkor már az egész állomáson az “alapértelmezett” csökkentet sebességnek számító 40km/h-t is így kell jelezi, ami szvsz. nemigen fogja elősegíteni az ilyen jelzők elterjedését.

Egy 380-as halad távolsági vonatával a főpályaudvar felé. A mozdony mögött lévő kocsik biztos sokak számára ismerősek, mivel ezek ÖBB-s kocsik, amikből most a cseh vasút vett át egy jelentősebb flottát. A kocsik továbbra is osztrák pályaszámmal futnak, ennek köszönhetően az oldalukon az  “A – ČD” felirat olvasható.

Egy újabb érdekes jármű: a 8077-es pályaszámú T3M2-DVC. A tirisztoros szaggatókkal való kísérletezés 1971-ben, azaz még bőven a T3-as sorozat gyártása közben kezdődött, ennek az eredménye lett a T3M altípus. Az ilyen kocsik messziről megismerhetők, mivel a szaggató a később korszerűsített kocsikkal ellentétben a jármű tetejére került.

Egy kép erejéig vissza a vasúthoz: egy még régi fényezésű City Elefant jár ki a Masarykovo nádraží-ról. Hogy ne mindig csak a “bezzegelés” legyen, gyorsan azt is leírom, hogy azért ez enyhén szólva ez se az a csili-vili mintaállomás. De azért van egy sajátos hangulata a helynek, azt meg kell hagyni.

A Náměstí Republiky-nél kezdődik a szűkebb értelembe vett belváros. A villamosok és a buszok itt egy forgalomcsillapított utcában haladnak, ahova csak a tömegközlekedés és az engedéllyel rendelkezők hajthatnak be.

A téren lévő több, mint 90 fokos ív elég fotogén hely, így itt fotózás céljából vártunk pár villamost. Kezdésnek egy T3R.PV. Ennél a korszerűsített verziónál megint feltehető a kérdés, hogy mi maradt az eredeti villamosból, hiszen itt a hajtásrendszer cseréje mellett a vázszerkezetet is újragyártották. Ilyen villamosból a 2000-es évek első felében 35 darab készült, utána áttértek azokra a “felújításokra”, amikből a T3R.PLF-ek születtek.

Egy T3R.P…

… még egy …

… és még egy. Látható, hogy azonos (al)típuson belül is vannak kisebb eltérések.

A Náměstí Republiky után az óvárost céloztuk meg, ahol persze szintén rengeteg fotó készült, de ez most egy közlekedési oldal, így ezzel a képpel folytatom, ami az óváros másik felén, a Károly híd szomszédságában készült. Prágában két ilyen villamosos “átjáróház” található, az egyik ez, a másik pedig a Moldva túlpartján, a Malostranské náměstí szomszédságában található.

Este visszatértünk a Náměstí Republiky-hez. Első esti fotónak egy Sícipő.

Majd mögötte egy KT8D5.RN2P.

Egy Karosa. Ez a formavilág legalább annyira jellemző a Cseh/Szlovák nyelvterület buszaira, mint nálunk a 200-as Ikarusoké.

Egy szóló T3R.P majd…

… egy csatolt T3SUCS.

Ez pedig már a Kobylisy.

A korábban már látott Air France-os T3as.

Következő oldal >