Az új menetrend számos újdonságot hozott az osztrák vasútnak, ebből a két legfontosabb az új Westbahn használatbavétele Bécs és St. Pölten között, és a bécsi főpályaudvar részleges megnyitása. A megnyitással együtt a Südbahnhof utolsó maradéka a Südbahnhof Ost is bezárta kapuit, ezzel végleg befejeződött az állomás 166 éves története. A bezárás után néhány órával a vonatok már az újonnan megnyíló Wien – Hauptbahnhof állomásra érkeztek, ezzel egy új fejezetet nyitva az osztrák vasút történelmében.

Ahogy fentebb írtam, az új főpályaudvar csak részben lett megnyitva, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jelen pillanatban négy peronos és egy peron nélküli vonatfogadó vágány áll rendelkezésre. Ez persze nem sok így a Westbahn (nem a cég, hanem a vasútvonal) vonatai egyelőre maradnak a Westbahnhofon, az állomás egyelőre csak azt a forgalmat vette át, amelyet eddig a Südbahnhof Ost bonyolított le. Az itt elhaladó “egyéb” vonatok (többek közt például a budapesti Railjetek) pedig megállás nélkül haladnak át.

A Hbf megnyitásával együtt a Stammstrecken a Südtiroler Platz megálló neve Hauptbahnhofra változott, az egykori Südbahnhofhoz tartozó megálló pedig Quartier Belvedere néven létezik tovább.

Az egyik átadott peron a 9-10. vágányok peronja.

A másik pedig a 11-12-es vágányoké. Az állomás felszereltsége az utóbbi idők felújított állomásaihoz hasonló, a perontető viszont egyedi tervezés, ez mindenképpen a főpályaudvar jellegzetessége.

A Hbf többi része még erősen építés alatt áll, a peronokon kívül a váltókörzetek ezen részének megépítése is hátravan, itt azért még nem holnapután fognak vonatok járni…

A pályaudvar Kledering felőli kijárata. Az építkezés egyik sarkalatos pontja volt ez a rész, ugyanis végig biztosítani kellett annak a lehetőségét, hogy a Südbahnhof Ost elérhető legyen. Az állomás ezen végén is épül egy tároló, amely részben már el is készült.

Vulkapordányba (Wulkaprodersdorf) induló Talent a 10. vágányon. Az állomás egyelőre nagyon kihalt, ezek a vonatok messze nem generálnak akkora forgalmat, amekkorára épült.

A vágányok (természetesen?) itt is ketté vannak bontva Schutzsignalokkal, egy vágányra két vonat is behozható anélkül, hogy foglalt vágányra kelljen járni.

Ami viszont érdekes, hogy a jelek szerint nem csak “biztberileg”, hanem elektromosan is szétbonthatók a vágányok.

Befejezésül még egy pillantás Kledering felé…

A még el nem készült rész.