Linz villamosai

Az idei év első bejegyzésének témája a linzi tömegközlekedés lesz, azon belül is a villamosok.

Az alagút vége és a Hauptplatz között a villamosok a Landstraße-n haladnak, ennek egy része sétálóutcaként funkciónál. Ez a szakasz a múltkori kirándulás alkalmával kimaradt, így a Taubenmarktnál leszálltam lőni pár képet.

Egy második szériás Flexity ugyanitt. Első első széria formavilága még mindig jobban tetszik. Amikor előzőleg jártam itt, akkor ugyan kis számban, de még jártak a 10 tengelyes DÜWAG-licencek. Ezeket mostanra selejtezték, az utcán alapesetben már csak a fenti két típus látható.

A város egyik fontos látványossága a főterén álló Szentháromság szobor. Az előtérben egy eredeti fényezésű első generációs Cityrunner. Amint a képeken is látható, a villamosok többsége errefelé reklámot hord magán, inkább a reklám nélküli kocsi a ritkaság.

Egy telireklámos példány a Hauptplazt megállóban.  A háttérben pedig a Duna fölött átívelő Nibelungenbrücke.

A már látott beállítás a 2. generációs Cityrunnerrel. Nem volt könnyű ezt a két képet összehozni: azon túl, hogy elég jelentős autóforgalom van, a fotózást a villamos érkezése előtt másodpercekkel beparkoló busz és szintén “megfelelő időben” érkező turistacsoport nehezíti :)

Az egyetemhez vezető szakasz szintén kimaradt múltkor.

Az eddig látottak alapján nem meglepő, hogy ezen a szakaszon is füvesítik a pályát, ahol csak lehet.

Ismét a főtéren.

A 20-as Cityrunner a…

… WIFI/Linz AG elnevezésű megállóban. Gondolom nem közök döbbenetesen új információt azzal, hogy ebben a megállóban vezeték nélküli net hozzáférés áll rendelkezésre :) Egyébként itt található a közlekedési cég (Linz AG) székhelye.

Ebelsberg Kaserne már erősen a külvárosi részekhez tartozik. A kukoricaföld mellett elvezetett villamos viszont semmiképpen se mindennapi látvány,  ehhez hasonlót eddig Brnoban láttam.

A már látott 20-as kocsi a fent megnevezett megállóban.

Az oldal végére azért egy kis vasút még befér :) a Linzer Lokalbahn (LILO) egyik Stadler GTW-je a főpályaudvaron. A LILO-nak régebben külön végállomása volt a városban,  a mostani végállomás a főpályaudvar átépítésekor épült, a LILO vonatai 2005 óta végállomásoznak itt.

1 kommentar

  1. Nagyon jó bejegyzés, újfent. Egyre jobban kezdem megszeretni Linz városát is. :D

Vélemény, hozzászólás?

Email cím nem lesz megjelenítve.