Potsdam egy hangulatos város Berlin közvetlen szomszédságában, amely közigazgatásilag ugyan külön város, de ezer szállal kapcsolódik Berlinhez. Gyakorlatilag Berlin egy külső városrészeként is tekinthetünk rá. A körülbelül 160 ezer lelket számláló város külön villamoshálózattal rendelkezik, ezen az oldalon most erről lesz szó.

Potsdam nevével a különböző járműtípusok története során többször is találkozhatunk, ide köthető például a nagy sikerű KT4-es sorozat életútjának kezdete. A prototípusként gyártott 001-es és 002-es KT4-esek a rövid prágai tesztek után Potsdamban kerültek, és itt jártak egészen az 1998-as kivonásukig. De Potsdam nem csak a KT4-es, hanem a Combinok kapcsán is érintett: Potsdam volt az első olyan város, ahol Siemens Combino állt forgalomba. A leges-legelső Comino a 400-as pályaszámot viseli, és jelenleg is az aktív járműflotta része.

Megrögzött Tatra-mániásként természetesen nem kezdhetem mással az oldalt, mint ezzel a szép csatolt KT4Dm-el :) Ahogy a bevezetőben írtam, ide került a két prototípus, majd a tesztek után ’77-től indult a sorozatkocsik szállítása, ami egészen ’83-ig tartott. ’83-ban leállt a KT4-esek szállítása, legalábbis Csehszlovákia felől… Történt ugyanis, hogy Berlin az energiaellátás akkori színvonala miatt  nem tudta forgalomba állítani az általa megrendelt kocsik mindegyikét, így a megrendelt (és részben már le is szállított) kocsikat Potsdamnak adták át. 1989-90 -ben Potsdam így 80 darab, alig használt KT4-eshez jutott.

A ’90-es évek első felében elkezdődött a KT4-esek modernizálási programja, aminek keretében a kocsik komfortosabbak lettek, illetve számos jármű szaggatós vezérlést kapott. A modernizált villamosok a KT4Dm típusjelet kapták.

A Combinok érkezésével megkezdődött a kocsik kivonása, ekkor még csak a nem korszerűsített kocsikat vonták ki, amelyek közül több kocsit Ploiestinek adtak el. A következő selejtezési hullám már a 2000-es évekre tehető, az ekkor kiselejtezett kocsikból kerültek ki a szegedi KT4-esek is, de vett belőlük több romániai város, így például Ploiesti is. A Variobahnok forgalomba állításával újabb KT4-eseket vontak/vonnak ki, a nem szaggatós kocsik a közeljövőben búcsúznak a várostól.

Ez pedig egy Combino ugyanitt, a Friedrich-Ebert-Straße-n. Bár ez ugyanaz a típuscsalád, mint a budapesti NF12B-k, de valójában a két teljesen más elvet követő járműről van szó: a potsdami kocsik a multicsuklós elvet követik, ezzel szemben a budapestiek szerkezete már a rövid-csuklós elv alapján készült.

Egy másik Combino az előző helytől nem messze, a háttérben a város egyik nevezetessége, a Nauener Tor. A jobboldalt látható háztömb is megér egy körbejárást. Ebben a témában nem vagyok szakavatott, de nekem úgy tűnik, hogy leginkább a holland építészet jegyeit hordozzák magukon az épületek.

A város legújabb villamosai a Variobahnok. Az ő forgalomba állításuk nem éppen az a kifejezett sikersztori: a villamosok sokat álltak műszaki hibák miatt, nevezetesen a kerékabroncs és a kerék közötti gumielemek károsodása miatt. És amikor járnak, akkor is sokkal sűrűbben kell átvizsgálni a kritikus részeket. Bár Potsdam szerencsésnek mondhatja magát, hiszen itt azért alapvetően járnak a Variobahnok, ellentétben például Münchenel… A fotó amúgy a Platz der Einheit-on készült, ami a város tömegközlekedési hálózatának kvázi központja.

Így fest egy Variobahn belső tere.

Egy Combino az Alter Markt megállóban. Nem rosszak ezek a járművek, de egyáltalán nem bánom, hogy a mi Combinoink már nem multicsuklósak.

Végre egy KT4Dm!

És még egy.

Ugyanez a megálló, de már sötétben. A  427-es Variobahn, az előtérben járműfotóssal :)

Ismét a Platz der Einheit.

Ugyanez a beállítás Combinoval. Amin nem kicsit ütköztünk meg, hogy kb. este 9 után kikapcsolják az utastájékoztató rendszert, megállókban levő kijelzők ezután csak a a pontos időt írják ki. Ez azért fura, mert igazán ilyenkor lenne szükség ezekre a kijelzőkre, nem akkor, amikor pár percen belül úgyis jön valami. Gondolom a háttérben olyasmi lehet, hogy este már leállítanak valami olyan forgalomirányító rendszer, amelyből az utastájékoztatás kapja az információkat. De akkor is fura…

Befejezésül még egy Variobahn. Szerettünk volna még KT4-est is fotózni, de késő este ez már az esélytelen kategóriába tartozott. Ilyenkor már olyan kevés kocsi kell a vonalakra, hogy simán ki tudják adni csak alacsonypadlóssal őket.