Brnót még ősszel volt szerencsém meglátogatni, az alábbi a közlekedési témájú képek születtek aznap:

Kezdésnek egy alacsonypaldós középrészű KT8-as a Náměstí Svobody-n. Persze szokás szerint akkor is volt valahol valamilyen építkezés (konkrétan a Moravské náměstí vágányainak egy része volt szétszedve), ennek köszönhető a 11-es villamos a sétálóutcában.

Az alapesetben is itt közlekedő 4-esen egy “VarioLF K2-es” (hivatalos nevén VarioLF2R.E) jött.

Legyen kép egy Skoda Anitráról is, de csak azért, hogy látszódjon, hogy ilyen is van :) A helyszín egyébként a Mendlovo náměstí, a háttérben pedig egy igazi “csehszlovákos” épület :)

Folytassuk inkább Tatra-val: a 8-as dél-nyugati részén jó hátteret szolgáltat Brno egyik legfontosabb nevezetessége, a Szent Péter és Pál Székesegyház.

A majdnem tejesen fehér 1090-es K2-es a Moravské náměstí-n. Ő is azok közé a kocsik közé tartozik, amelyekben még a gyári Tatra-akcelerátor szabályozza a motorfeszültséget.

Szintén egy korszerűsítetlen példány a Královo Pole nádraží-nál.

A Královo Pole vasútállomás, a környékre jellemző járművekkel és háttérrel.

Egy Plecháč, azaz 242-es elővárosi szerelvénnyel. Brnónak is megvan a saját, kvázi S-Bahn hálózata. Ez 5 elővárosi vonalat jelent, amelyek a környék városait kötik össze, útjuk során természetesen érintve Brno vasútállomásait.

Az 1-es vonal  Bystrc-hez kivezető része az egyik leghangulatosabb része a hálózatnak.  Brno észak-nyugati részén vagyunk, a város ezen része már városmagot körülvevő dombságban fekszik. Ennek megfelelően a lejtők és emelkedők váltják egymást.

Szombat lévén nem túl sok T3-as volt kint, ha jól emlékszem, az 1-esen konkrétan ez az egy. De ez legalább egy olyan variáns, amiből mindössze a fenti két kocsi létezik Brnóban: a T3T altípus, amelyet két, ’87-ben gyártott T3SUCS korszerűsítésével kaptak.

Ennek az együttállásnak jobban örültem volna az ezt megelőző képen, de azért így is jó lett ez.

A főpályaudvar előtt is fotóztam pár villamost. Kezdésnek egy csuklós VarioLF.

Folytatásnak egy teli reklámos K2P…

… majd végül egy T3G páros.

Pár képet persze a főpályaudvaron is “kellett” lőni. A cseh vasút legújabb beszerzésű villamosmozdonya, a 380-as egy rövidesen induló távolsági vonattal. Erről a képről főleg a kétségtelenül jelen levő lepukkantság jön le, de a brnói főpályaudvarnak van egy olyan sajátos hangulata a monarchia idejéből megmaradt perontetőkkel és állomásépülettel, amivel nem túl sok állomáson lehet találkozni. A közelmúltban voltak olyan tervek, hogy egy ingatlanfejlesztési “giga-mega projekt” részeként egy teljesen új pályaudvar épülne (véleményem szerint sokkal kedvezőtlenebb helyen) a mostanitól kicsit délebbre. Szerencsére a helyiek egy erről tartott népszavazáson leszavazták az ötletet. Remélem hogy ha egyszer felújítják (ami egyre jobban időszerű lenne már), akkor is sikerül megtartani ezt a jellegét. Kár lenne érte!

Az élet megy tovább, az előző vont helyét egy Pantográf foglalja el.

A hat átmenő vágánytól némileg távolabb léteznek még további vágányok, ezekről főleg a környéken levő mellékvonalakra indulnak vonatok. A fenti formáció is egy érdekes eset: két teljesen különböző különböző típusú motorvonat összekapcsolva. Az utóbbi időben a cseh vasút is rákapott a “mindent-mindennel” elvre (ami természetesen nem fekete-mágia, csak egy előre átgondolt koncepcióra épülő egységes rendszer következetes használata), a közelmúltban sima kocsikból átépített elővárosi vezérlőkocsijaik legalább féltucat különböző mozdonnyal képesek üzemelni.

Ismét egy akcelerátoros K2-es, ezúttal a Česká-nál.

Ez viszont már egy korszerűsített kocsi, konkrétan egy K2R03. Őket a ’90-es évek végén építették sima K2-esekből.

A náměstí Míru-hoz vezető pálya (4-es vonal) utolsó két szakasza még a nem éppen sík terepen elhelyezkedő cseh városok  emelkedőihez képest is igen meredek. Lejtmenetben a helyi szokássokkal ellentétben 30-40km/h fölé nem is gyorsultak a járművezetők.

Lassan kezdett besötétedni, így a továbbiakban már nem nagyon volt értelme fotózni. Zárásképpen egy Skoda Anitra.