Az előző posztokhoz hasonlóan ma is Csehország lesz a téma, ezúttal a brnói villamosokról készült képekből készítettem egy oldalt.

Mi mással is lehetne kezdeni egy Brnóról szóló oldalt, mint egy képpel a főpályaudvar előtti négyvágányos szakaszról.

A másik “kötelező” helyszín: a Náměstí Svobody. A fotóalany egy telireklámos K2P.

És akkor már legyen egy kép a Česká-tól is. Az első képhez hasonlóan itt is egy T3G látható.

Ilyen pótkocsiról már régóta szerettem volna képet. Ők VV60LF típusjel alatt futnak, beszerzésük 2004 és 2006 közé tehető. A formavilág láthatóan ugyanaz, mint a VarioLF villamosoké, ami persze nem meglepő, hiszen ugyanaz a Pragoimex nevű cég építette őket, ahol az említett villamosok készülnek. Belőlük olyan túlzottan sok nem épült, itt Brnóban 4 darab pótkocsi fut, ezen kívül Osztravában van még további kettő. Mostanában inkább a fenti motor+pót összeállítást lehet látni, de léteznek motor+pót+motor összeállítású háromkocsis vonatok is.

Cseh Railjet fotózás közben sikerült elkapni ezt az együttállást a főpályaudvar jellegzetes hídjánál. Fent egy Plecháč vontatta elővárosi vonat, lent pedig egy 13T. Ha esetleg választani kellene a két Škoda közül, akkor gondolom egyértelmű, hogy a felső :)

Szóló T3-as Zetor gyárhoz kimenő 10-es vonalon. Mivel az önálló szakaszon az említett gyáron kívül nem túl sok minden van, a műszakváltási időszakokat kivéve órás követés van arrafelé.

Én is ebbe az irányba utazok tovább, de nem a 10-essel, hanem a nála jóval sűrűbben járó a 8-assal. Ez az alacsonypadlósított KT8-s annál a megállónál lett elkapva, ami úgy látszik minden cseh városban kötelező, hogy legyen: Bílá hora. Ami pedig a villamost illeti: az előző években befejeződött KT8-asok átépítése, így mostanra már csak az eleve alacsonypadlós középső szekcióval épült KT5D5N, és az utólag alacsonypadlósított KT8D5R.N2 létezik.

A 8-as vonal másik fele is tartogat jó fotóhelyeket: a Vsetínská és a Krematorium között ilyen hídon kapaszkodnak fel a villamosok a várost szegélyező dombság vonulataira. A hátteret a Szent Péter és Pál katedrális uralja.

Egy KT8-as lefele. Gondolom nem kell külön leírnom, hogy ezen a lejtőn sem vezetnek másképp, mint a város más pontjain…

Az 1-es vonal Ečerova-hoz kivezető része természetesen most sem maradhatott ki. Bár az 1-es pályafelújítás miatt akkor éppen nem járt erre, viszont a külső rész a belvárosba egy másik útvonalon eljutó x14-es járatnak köszönhetően nem maradt villamos nélkül. Hiába, ahol van rendes hálózat, és a vonalak találkozásainál használható vágánykapcsolatok, ott az ilyen könnyen kivitelezhető. Bár nálunk az utóbbi időben szerencsére inkább visszaépülnek az ilyen kapcsolatok, de nem is olyan régen még gőzerővel folyt a feleslegesnek mondott vágánykapcsolatok (értsd: amin az éppen aktuális menetrend szerint nincs forgalom) irtása.

VarioLF már szerepelt sokat az oldalaimon, de ha jól rémlik a csuklós és szóló változatból alkotott vonat eddig kimaradt. A helyszín továbbra is az Ečerova-hoz vezető vonal.

Egy 3-as sima, “szóló csuklóssal”. Ez a vonal nem megy ki az Ečerova-ig, hanem néhány megállóval előbb visszafordul a belváros fele.

Vissza a belvárosba. Amint látható, az idő alaposan megváltozott,  a városra lecsapó vihart a Náměstí Svobody-n sikerült komolyabb megázás nélkül átvészelni…

A főpályaudvartól északkeletre fekvő városrész nem kimondottan fotogén, ezért túl sok kép nem is készült ott.

A Výstaviště (ez is egy olyan név, ami minden cseh városban kötelező, bár ha megnézzük a jelentését, akkor ez annyira nem meglepő: kiállítás, szabadabb fordításban talán vásárváros) előtti híd viszont sokkal inkább fotogén. A villamos a városban üzemelő négy K3R-N egyike. Őket a  felújított K2-esekhez hasonlóan régebbi járművek átépítésével kapták, csak itt a felújítás során még beépítettek egy alacsonypadlós középrészt is.

Ismét a Česká. Először egy reklámos Škoda Anitra.

Majd egy K2R03 a Moravské náměstí felől.

Végre egy klasszikus Tatra: egy K2P.

Végezetül pedig egy kép a vár oldalában futó egyik vonalról. Mint tudjuk, itt kicsit más fogalmak vannak a hegyi pályának minősülő vonalakról, de ez a rész még a helyi viszonyokhoz képest is meredek. A Škoda villamos kapcsán csak annyit, hogy viszonylag friss hír, miszerint Prágában leállították az ezekkel lényegében azonos 14T-ket. Egészen pontosan azokat, amik éppen nem álltak már amúgy is különféle műszaki problémák miatt… A leállítás valószínűleg nem átmeneti, hiszen a hírek szerint Prága megválna a kocsiktól. Túl sok konkrétum egyelőre még nem tudható, célországként eddig a posztszovjet államok illetve Lengyelország merült fel.