Az előző posztokhoz hasonlóan továbbra is a cseh főváros közlekedése lesz a téma, mégpedig az “A” jelű metróvonal idén áprilisban átadott új szakasza a Dejvická és Nemocnice Motol állomások között.

Prágában a metró építése ’90-es évekig valószínűleg ugyanúgy presztízskérdés volt, mint nálunk. Viszont itt a ’90-es években is tovább folytatódott a metróépítés, ebben az időszakban a “B” vonalat hosszabbították meg mindkét végén a mostani végállomásaiig. Ezt követte a 2000-es években a “C” vonal észak-keleti hosszabbítása, amelyet két részletben, 2004-ben és 2008-ban adtak át. Ezek után került sor az “A” vonal nyugati felének meghosszabbítására, melynek eredménye az alábbi képeken látható.

Az új szakasz 6,1 km hosszú, és 4 új állomást foglal magába. Az állomások stílusvilága érthetően nem másolja a vonal 70-es és a 80-as években épített állomásainak jellegzetes formavilágát. Bár a színek és az állomásnév-feliratok stílusa némileg emlékeztet a régebbi állomásokra.

Továbbra is a Bořislavka. A vágányok az új végállomást, és az az előtti részt leszámítva különálló, fúrt alagutakban futnak, ebből kifolyólag a közbenső állomások mind középperonosak.

Ez pedig már az utolsó előtti állomás, Petřiny. Csak azért, hogy teljesüljön az ilyenkor kötelező “ilyen lesz az új 3-as metró” blokk, gyorsan le is írom, hogy igen, az ott valóban egy 71M a peron mellett. Amit -mint tudjuk- olyan kocsikból építettek, mint amik…

Ennél az állomásnál épült egy kihúzóvágány is, amelyen minden második vonat visszafordul. Ugyanez amúgy megvan a vonal másik végén is, ahol a végállomás előtti állomáson (Skalka) szintén visszafordítanak minden második vonatot. Persze nem használják ki az összes matematikai lehetőséget (szépen is nézne ki a menetrend az állomásokon), ami a vonal egyik végén rövid járat, az a másikon is az.

Az állomás nevét itt némi beton is őrzi. Nem vagyok túlzottan oda látszóbetonért, de ez így ebben a környezetben nem rossz. Persze itt csak egy effektíve kis felületen látszódik a beton, és ezért nem is kelti azt az érzést, hogy a látszóbeton az az a beton, aminek a burkolására már nem kell külön költeni.

De inkább utazzunk tovább a következő 71M-el a külső végállomásra!

A végállomás csak részben van a föld szintje alatt, azaz adta magát, hogy természetes fénnyel világítsák meg.

Hasonló beállítás, csak két 71M-el. Ehhez a helyhez elég közel van a Václav Havel repülőtér, ezért komolyan foglalkoztak vele, hogy az egyelőre még vasúti kapcsolat nélküli reptérre kijárjon az “A” metró. A közelmúltban viszont amellett döntött a cseh kormány, hogy a metró helyett inkább a Prága-Kladnó vasútvonalat fejleszti, amelyből majd lesz egy kiágazó vonal a repülőtérre. Azaz a dolgok jelenlegi állása szerint ez az állomás hosszabb távon is a vonal nyugati végállomása marad.