Előzmény: Częstochowa közlekedése

Még mindig a tavaly nyári lengyel utam képeiből szemezgetek, ezúttal Krakkó lesz a téma, ahogyan a cím is sejteti.

Kezdjük rögtön egy érdekes járművel: az itt látható típus eredetileg még a bécsi Stadbahn részére készült 1979-től kezdve, az azóta már multik részévé lett Lochner illetve Rotax cégek közreműködésével. Készültek motorkocsik E6-os típusjelzéssel, és pótkocsik is c6 néven. Ez volt az az időszak, amikor a bécsi Stadtbahn hálózat metróvá alakítása már tartott egy ideje, de arra a vonalra, ahol ezek a járművek kezdték a pályafutásukat csak később került sor. Az említett vonal a mostani U6-os metró, ami a másik Stadbahnból lett vonallal (U4) ellentétben megtartotta az eredeti paramétereit, csak kiegészült újabb szakaszokkal. De a vonal nagy részén maradt az addigi pálya, a régi állomások, és a járművek közül a szóban forgó E6-osok is.

Persze a fejlődés nem állt meg odakint: a ’90-es évektől megjelentek a Bombardier T típusú motorvonatai, amelyek vezérlése kompatibilis volt az E6-osokkal, így a régi és az új járművek csatolva is járhattak az U6-oson. Ez az állapot 2008-ig állt fent, ekkorra lett teljes az időközben beszerzett második széria a T sorozatból (T1), az E6-osok pedig ezzel feleslegessé váltak. A kocsikra sikerült vevőt találnia a Wiener Linien-nek: egy részük a hollandiai Utrechtbe került egy LRT vonalra, a többi pedig ide.

A krakkói E6-osok elég alapos átépítésen estek át. Ennek keretében az eddigi 2 modul közé beépítettek egy alacsonypadlós középrészt, megszüntették a baloldali ajtókat és a hátsó vezetőállást. A homlokfal új designt kapott, ezenfelül került beléjük klíma is. A forgóváz, az ajtók és belső burkolatok maradtak olyanok, amilyenek Bécsben voltak. Ha az ember nem ismerné a típus előéletét, ezek alapján gyanakodhatna, hogy esetlegesen egy osztrák járműről van szó, de nem könnyű megmondani, hogy ez ugyanaz a jármű, amit mindjárt látni fogunk a következő képen. Az előzőek tükrében nem csoda, hogy a típusjel is megváltozott: az egykori E6-osok jelenleg a kicsit hosszabb “Rotax/MPK EU8N 06” típusjel alatt léteznek.


Egy kis visszaemlékezés a korábbi bécsi képeimből, amikor az E6-osok még ötegységes vonatokban dolgoztak a bécsi U6-oson.

De nem az E6-osok az egyedüli Bécsből vásárolt járművek: a városban szép számmal jelen vannak az E1-esek illetve a hozzájuk tartozó c3-as pótkocsik is. Őket (ahogy a későbbiekben látni fogjuk) a legkülönbözőbb műszaki tartalommal újították fel, amikor idekerültek.

A város villamosüzemét kiszolgáló két depó egyike (Zajezdnia Podgórze), az udvaron egy dupla Konstal egységgel. Bent a csarnokban pedig használt német villamosok, és újonnan vásárolt alacsonypadlósok váltják egymást… Itt ejtenék még pár szót a krakkói pályaszámokról: szerintem kissé egyedi módon (legalábbis én még nem láttam ilyet máshol) a villamosok pályaszámának része a honos kocsiszín rövidítéséből és a jármű egybetűs sorozatjeléből képzett két karakteres azonosító is. Ezek azok a betűk, amiket az eddigi képeken is lehetett látni a villamosokon levő pályaszámokban.

Egy számunkra minimum furán hangzó végállomás felé tartó, Düsseldorfból vásárolt Düewag GT8S a kocsiszín előtti vágányokon.

Ellenkező irányból egy E1-c3 vonat érkezik. Ezt elég alaposan átépítették, amikor Bécsből idekerült: a dupla fényszórók beépítése mellett cserélték az ablakokat, illetve a képen nem látszik, de a belső tér is teljesen megújult. Az elektronikához érthető okokból Krakkóban sem nyúltak, azért az élettartamuk nagyobbik részén mégiscsak túl vannak ezek a kocsik. Ha csak a járműveket nézzük, akkor az ember néha elgondolkozik, hogy tényleg Lengyelországban van-e, vagy valamelyik német nyelvű országban…

Hogy ezt a bizonytalanságot eloszlassuk, nézzünk inkább ezt szegecselt hidat a Visztulán. Természetesen Konstal villamossal a háttérben.

Korábban a sziléziai hálózaton és Częstochowában már láttunk ilyet csatolva, most itt a háromegységes “Konstal Großzug”. Az egykori NDK városaival ellentétben (ahonnan a Großzug, azaz nagy vonat kifejezés származik), errefelé nincs pótkocsi a vonatban, hanem három motorkocsi van összekapcsolva.

Bombardier Flexity sok más város mellett Krakkóba is eljutott, ez itt az NGT6-2 sorozat. Ezek a fotók a 2016 nyarán, a pápai látogatás utolsó napján készültek. Nem nagyon volt olyan épület, amin ne lett volna kint a pápai zászló. Ezek után nem meglepő, hogy a villamosokon is kint volt a pápai zászló, illetve volt olyan teljesreklámos kocsi is, ami szintén ezt a látogatást hirdette.

Ezen talán jobban látszódik az előbb említett pápai zászló. A jármű pedig egy eredetileg nürnbergi illetőségű MAN N6S, amely a 90′-es évek elején még Németországban megkapta az alacsonypadlós középrészt. Krakkó 2009-ben vette meg az alacsonypadlósítás miatt akkor már MAN N8S-NF néven létező sorozat egyes darabjait.

Ugyanez a kocsi az ellenkező irányba fotózva, a hídhoz vezető rámpán.

Egy újab NGT6-2 még mindig ugyanitt.

És az a kép, ami miatt ilyen hosszan “kellett” várakozni ezen a helyen: a már látott 3 egységes  Konstal a 10-esről. Ez a látvány a közeljövőben valószínűleg el fog tűnni a városból, mert a helyi közlekedési vállalatnak célja a Konstal villamosok lecserélése. Ennek a leghamarabb nyilván az ilyen 3-as egységek fognak “áldozatul esni”.

A Konstalok gyártása egészen a rendszerváltásig tartott (illetve párat még azután is építettek), kicsit abszurd, hogy most hasonló korú vagy éppen öregebb német illetve osztrák villamosok váltják le őket. Persze a képet árnyalja, hogy amíg itt nulla vagy minimális változtatással gyártották és üzemeltették ugyanazt, addig máshol voltak időközben felújítások, átépítések. Illetve az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a használt villamosok mellett új járművek beszerzésére is van keret. A közelmúltban is álltak forgalomba új villamosok, és a tervek szerint a jövőben is fognak majd érkezni.

Az előző képek készítése után nem sokkal egy elég durva vihar csapott le a városra, ami több helyen is fennakadások okozott a közlekedésben. Erre jött még rá, hogy a már említett pápai látogatás miatt amúgy is le volt zárva a fél város, illetve az eseményről akkor hazainduló nem kis tömeg is akkor indult el. Egy 150%-ig tömött, a felhőszakadás miatt terelt útvonalon közlekedő E6-osról leszállva, majd pár megállót gyalogolva sikerült eljutni a főpályaudvar környékére. A témához nem kapcsolódik szorosan, de a vasútállomás és a vele egybeépült pláza csak pár kijelölt bejáraton keresztül volt elérhető, ahol a helyi terrorelhárítók figyelték az áthaladókat. Illetve bizonyos vágányokhoz csak csomagellenőrzés után lehetett feljutni. Tömegek bolyongtak a különböző lezárt bejáratok között, vagy éppen kerestek valami alternatív eljutási lehetőséget a nem járó villamos helyett. Mindez a változó intenzitással eső esőben. Ami közlekedett jármű, az természetesen dugig volt tömve, az érzékelős ajtókkal ellátott villamosokon persze csak a sokadik próbálkozásra sikerült minden ajtót zárni… Talán nem túlzás azt mondani, hogy teljesen összeomlott a város közlekedése. Aznap semmi pénzért nem lettem volna se forgalomirányító se járművezető Krakkóban, az egészen biztos… :)

Az előző helyen lett lőve ez a kép is. Ez a Konstal egység a pályaudvartól jön, azért ilyen üres. Az ellenkező irányba kb. esélytelen volt felférni.

A főpályaudvar néhány nappal később, amikor már normalizálódott a helyzet. Az előbb már utaltam rá, hogy (sok más állomáshoz hasonlóan) a krakkói főpályaudvar is egy plázával van egybeépítve. A peronok fölé pedig egy parkoló épült. Hát ez sem egy Keleti pályaudvar…

Persze ezen a környéken is járnak kedvenc lengyel motorvonataink, egy ilyet is kellett fotózni.

De vissza a villamosokhoz: egy egykori bécsi E6-os halad át a belvároson.

Ilyet azt hiszem még nem láttunk: ő is egy Bombardier Flexity, és azon belül is a már látott NGT6-2 típus. A hidas képeken magas pályaszámú kocsikat láttuk, ezeknek áttervezték a homlokfalát. A korábban készült kocsik ezzel a külsővel rendelkeznek.

Az ismert törvényszerűségek most is érvényesültek: pár perccel azelőtt parkolnak be az addig teljesen üres képbe, amikor az érdekes jármű érkezik…  Ez van :)

Egy újabb E1-es a város észak-nyugati részén.

Egy másik variáns, amit nem újítottak úgy fel, mint az előző képen látottat. Itt például maradtak a “vontablakok”, és a fényezés sem ugyanaz, mint a korábban látott kocsiké.

Időnként azért egy-egy Konstal is feltűnik a különböző német vagy osztrák villamosok között…

A végére még egy harmadik variáns E1-esből. Ezt csak minimálisan igazították a helyi igényekhez: került bele kijelző, de maradt a Bécsben bevett egy darab fényszóró, és a bécsi fényezés is.

Folytatás: Krakkó villamosai II. rész