Az előző (igen, igen nem a múlt héten publikált… :) ) posztok témájához hasonlóan maradunk a cseh fővárosban, ezúttal pár vasúti és metrós képet mutatok.

A monarchia időszakából származó főpályaudvar az utóbbi években folyamatosan felújítás alatt áll. Még régebben megépült két új az alagút az állomás északi végén, ezt követően felújították a vágányhálózat nagy részét és a peronokat, az utóbbi években pedig nekiálltak a csarnok felújításának. Most éppen az épülethez közel eső vágányok feletti részt csinálják. Ennek köszönhető, hogy ide most nem hosszú távolsági vonatokat fogadnak be, hanem az elővárosi közlekedésben résztvevő rövidebb vonatokat. Esetünkben ezt a Studenkát.

Egy kicsit komolyabb jármű: a Graz-Bécs-Brno-Prága útvonalon közlekedő cseh Jeti érkezik a pályaudvarra. A cseh-osztrák határátmenet ezen része alaposan meg van keverve: a szerelvény ugye eredetileg az osztrák vasútnak készült, de nekik végül nem kellett minden Railjet szerelvény, ezért megvették őket a csehek. A vonat végén dolgozó Taurus cseh fényezésű (vagy matricás), de az osztrák vasúté, a cseh vasút csak bérli a mozdonyt. Erre jön rá az, hogy a két vasút mindenféle problémázás nélkül is elkezdni cserélgetni a járműveket: van, hogy osztrák szerelvény jön cseh matricás mozdonnyal, vagy cseh szerelvény sima ÖBB-s Tauval.

Nem tudom, ehhez nálunk mit szólna a cseréljünk gépet a határon, és az EC menjen személyvonatként a Nyugatiba a határtól szekta. Valószínűleg rövid távon minősítenék lehetetlen és ostoba ötletnek… :)

De most nem nem az otthoni dolgokkal foglalkozunk, inkább nézzük meg ezt a szép reklámos 362-est az állomás északi végén. A főpályaudvar amúgy eléggé be van szorítva a belvárosba: tárolója nincs is, a peronos vágányokon kívül csak néhány vágány áll rendelkezésre, ahova félre lehet tenni pár kocsit, vagy egy gépet. Persze egy ekkora állomás nem tud működni tárolók nélkül, a külvárosokban levő szomszédos állomásokra tevődnek át ezek a funkciók.

Ha valaki esetleg párhuzamot vonna a Déli tárolójáról szóló bontási tervek és e között, akkor annak azt is leírom, hogy ez egy átmenő állomás. Egy beérkező vonat technológiai szempontból pár perc után mehet is tovább valamelyik külvárosi állomásra. Ott el lehet vele végezni a szükséges tolatásokat és indulás előtt nem sokkal újra beküldhető a főpályaudvarra, úgy, hogy ott már nem kell semmit sem csinálni a szerelvénnyel. Ezt a Déli a fejpályaudvar jellege miatt sosem fogja tudni.

A főpályaudvartól csak pár perc gyalog a Masarykovo nádraží, pár képet itt is kellett lőni. Ez a kisebb vasútállomás a főpályaudvar közvetlen szomszédságában egy kicsit emlékeztet az egykori Józsefvárosi pályaudvarra.

A nem kicsit lerobbant, de amúgy szép csarnokról még nem tettem fel fotót. Szó szerint értelmezve nyilván erős túlzás, de sok tekintetben a monarchia idején megállt az idő…

Erről azt hiszem még nem mutattam képet: az egyik magánvasút, a LEO Express távolsági forgalomra berendezett Flirtje Praha-Libeň állomáson. Errefelé azért jóval rendezettebbek a távolsági forgalom járművei, mint odahaza, de így is akad versenytársa az állami szolgáltatónak.

Libeň állomás a város teherforgalmában is kulcsszerepet játszik. A képen egy Cargós 363-as tolat a rendezőpályaudvar kijáratánál.

Holešovice a közelmúltban teljesen át lett építve, sokkal jobb összképet mutat így az állomás, mint a felújítás előtt. Ahogy linkelt oldalon még 2012-ben írtam: a főpályaudvar északi kijáratánál található alagutak megépülése előtt a Németországot érintő vonatok nem érintették a főpályaudvart, itt Holešoviceén volt a gépcsere, és az esetleges egyéb tolatások is. A Nové Spojení nevű új vasúti kapcsolat átadása óta ezek a vonatok is “bekerültek” a főpályaudvarra, Holešovice már csak egy rövid megállás a menetrendben. Az állomás szerepe ekkor jócskán visszaesett. Azt nem lehet mondani, hogy a mellékvágányok kihasználatlanok voltak, de korántsem volt itt akkora élet, mint korábban. Ekkor történt meg az átépítés, amely befejezése után néhány távolsági vonat végállomása lett idehelyezve.

A képen körüljáró 380-as egy távolsági vonatra fog rázárni, hogy rövidesen elindulhasson a főpályaudvarra, ahonnan majd České Budějovice felé indul tovább…

A helyi “pandásítási program” eredménye: a 71M. Az itteni és pesti kocsik is közel ugyanabból a típusból lettek átépítve, de párhuzamot azért nem nagyon vonnék a kettő között. Itt már a ’90-es évek második felében indult a felújítási program, és valóban a létező kocsikat alakították át egyenáramú szaggatós vezérlésűre, teljesen új belső térrel és homlokfallal. Nálunk meg ugye új jármű beszerzése történik, felújításnak adminisztrálva. Mivel a két projekt között eltelt közel 20 év, ezért a műszaki tartalom is erősen más.

Egy ugyanilyen a B vonalról is. A vonat nem sokban különbözik a két vonalon, de az állomások stílusa mindhárom vonalon teljesen más jellegű.

A kladnói vonal a felújítás előtti esztergomi vonalra hajaz, a kép láttán ez az állítás talán nem is szorul különösebb magyarázatra. Itt éppen Dejvice állomáson váltja egymást a “városi vicinális” két motorvonata.

Egy nem mindennapi megoldás: a C metróvonal járműtelepe (Depo Kačerov ) és a nagyvasút között lehet látni ezt a fonódott vágányt. A fonódás oka, hogy az üzemi kapcsolat egyben a próbapálya is, ezért szükség van harmadik sínre is. A szélesebb nagyvasúti járművek viszont nem biztos, hogy biztonsággal elférnének az áramszedő sín mellett, így épült egy olyan vágány is, amely már biztonságos távolságban van. A fonódó vágányok szempontjából nem releváns, de közelebbi sínpárhoz ki van építve az otthonról is ismert AVR, amit itt Matra PA135-nak hívnak.

Az előző kép helyszínétől nem messze lett lőve ez a fotó. Itt éppen egy forgalomba álló vonat jelentkezik be a helyi “AKK” jelző* elől :)

*: Kökin a metróvonalat és a kocsiszínt két vágány köti össze, a depó felől az AKK és a BKK jelzők jelentik a belépési pontot a vonalra. Ezek közül a jobboldali vágányé az AKK, általában ez elé szoktak kiállni a forgalombaálló vonatok. Innen a hasonlat.

Nem egy egy díjnyertes fotó, de betettem, mert elég jól visszaadja a korábban már látott Masarykovo nádraží hangulatát. Csendben azért arról is emlékezzünk meg, hogy a vonat tolva érkezett a fejpályaudvarra, a másik oldalon egy Búvár biztosította a tolóerőt. Mindezt úgy, hogy ezek a vezérlők eredetileg egy mellékvonali motorvonathoz készültek, csak a közelmúltban építették be az országban használatos három szabvány ingavonati távvezérlési rendszer (cseh WTB, osztrák WTB, NVL) közül az utóbbit. És eredetileg a túloldalon dolgozó gép sem volt távvezérelhető, az ingavonati üzemben dolgozó Búvárok is utólag kapták meg a WTB és az NVL távvezérlési rendszereket. Tudom, ezek az otthoni felfogás szerint lehetetlen és eretnek dolgok, de a szlovákokhoz hasonlóan ők is elég jól elvannak az univerzális vezérlőkocsikkal. Mi több a vidéki városokba is jut belőlük, nincs az, hogy a fővárostól távolabb már minden olyan vonatnak örülni kell, ami egy kicsit is jobb a sittes ingánál.

Egy újabb magánvasút: a sokak számára már ismert RegioJet nevű cég Vectronja készül egy távolsági vonattal Praha-Smíchov-ról indulni, hogy a főpályaudvar érintésével valamelyik vidéki város felé vegye az irányt.

A Prága környéki S-Bahn (Esko) egyik CityElefant-ja Praha-Strašnice megállóhelyen.  A közelben üzemelt egy rendezőpályaudvar ugyanilyen névvel, ezt kerüli északról a fent látható Prága – Benešov u Prahy – České Budějovice vonal. Az egykori rendezőből ma már csak az átmenő vágányok és a belvárost dél fele elkerülő vasútvonal kiágazása  üzemel, a többi vágány már vagy fel is van szedve, vagy a forgalomból kizárva rozsdásodik.

Annak ellenére, hogy vasúti szempontból meglehetősen fontos ez a környék, sajnos jellemző a lepukkantság az itteni vasútvonalakra. Ezen talán az fog változtatni, hogy a közelmúltban (a Stammstrecke-k mintájára) elkezdték tervezgetni a város alatti vasúti alagutat, amelyet majd az elővárosi vonatok használnának. Ha ez a terv megvalósul, akkor a város több pontján is komolyan hozzá kell majd nyúlni a létező vágányhálózathoz, esélyes, hogy itt is átépül majd a vasút.

Lassan elérkeztünk az oldal végére, befejezésül mutatok még egy esős képet a főpályaudvar déli kijáratáról.