Az év első felében kétszer is elutaztam a cseh fővárosba. Ilyenkor a közlekedés iránt érdeklődő ember óhatatlanul lő pár képet, ha megfordul valamelyik vasútállomáson odakint. Arról az esetről nem beszélve, amikor az ember kifejezetten azért megy a vasútállomásra, hogy fotókat készítsen, ugyebár… :)

Ilyen “búvárlámpás” csehszlovák motorvonatot már régóta szerettem volna fotózni, ezt most júniusban sikerült is megejteni. A vonat a főpályaudvarról érkezik Praha-Vysočany állomásra, innen vág majd neki a kiágazó mellékvonalnak. Jó, ez igazából már nem a klasszikus “búvárlámpás”, hanem annak az utódtípusa, ami némileg visszafogottabb formatervezésű. És abból is a felújított változat. Ennek ellenére a formavilág azért azt hiszem tetszetős, de mindenképpen kellően egyedi.

Azért arról is emlékezzünk meg, hogy amikor ezeket felújították, akkor gondoltak egy nagyot, és teljesen új alapokra helyezték a távvezérlést. Ennek eredményeképpen a motorvonat vezérlőkocsija azóta kompatibilis egy másik mellékvonali motorvonattal, és egyes átépített Búvárokkal is.

Egy kicsit menjünk vissza az időben: egy 1958-ban gyártott motorkocsi a főpályaudvar egyik csonkájában. A jármű jelenleg a KŽC Doprava tulajdona, hétvégente lehet vele találkozni a főpályaudvar és Zličín között, mint nosztalgiajárat.

Amikor az előző motorkocsit fotóztam, akkor tűnt fel, hogy a csarnokban mintha valami nem stimmelne. Egy 151-es, “Banán” becenévre hallgató sorozat, ami a mostani formáját a ’90-es években nyerte el, amikor a ’70-es évek második felében gyártott 150-es sorozatot modernizálták. Gyakori látvány itt… Viszont nem Railjettel.

Itt már utasok nélkül megy ki a vonat Vršovicére, az üzemi pályaudvarra. Gondolom valami történt a Taurussal, és ezt sikerült helyette találni. A 151-esek csak egyenáramról képesek üzemelni, az pedig a Bécs-Brno-Prága tengelyen a Brnó és Prága közötti Česká Třebová-tól felfelé van. Viszont 160-al ez is tudja húzni a vonatot, így legalább emiatt már nem szedett össze további késést.

A március 15-i hosszúhétvégét Prágában töltöttem, amint látható az idő sajnos nem volt a legoptimálisabb. Az eső ellenére azért nyomtam egy képet arról a vonatról, amivel az egyik reggel Smíchov-ról utaztam a főpályaudvarra. A vezérlőkocsi a helyi “posta Bhv” projekt eredménye, csak egy kicsit igényesebb kiadásban: tárcsafékes forgóváz, klíma, 140km/h végsebesség, zárt rendszerű WC, stb… Ja, és WTB került bele, mint távvezérlési technológia, így többféle mozdonnyal is lehet tolni. Itt éppen egy 163-as dolgozott a vonat végén.

De a mögötte levő járművek is érdemelnek pár szót: ezek az emeletes kocsik a ’70-es évek második felében jelentek meg a cseh síneken. A DR, azaz a Kelet-Német vasút ekkoriban már használt ilyen emeletes kocsikat, a csehek is ebből rendeltek 50 darabot a Görlitzi Vagongyártól. Azóta a kocsik többségét már selejtezték, de pár darab még kapott egy közepes.-szintű felújítást. Ők egy ideig valószínűleg még velünk lesznek.

Így fest a felső szint.

Lehet bennük laptopot vagy telefont is tölteni. Igény szerint “kettőhúszról” (ami 230), vagy USB töltőről…

Ha már egyszer előrementem fotózni, akkor kattintottam egyet erre a gépre is: viszonylag friss téma a Vectronok  megjelenése a cseh vasút kötelékében. Őket kifejezetten a cseh-német határátmenetre bérli a ČD, ezek alapján nem meglepő, hogy egyaránt alkalmasak a csehországban használt 25kV 50Hz illetve 3kV DC áramnemekre, valamint a német nyelvterületen használt 15kV 16 2/3 Hz váltóáramra is.

Bár vannak hírek további járműbeszerzésekről, a jellegzetes cseh “kockamozdonyok” szerencsére nem holnapután fognak kikopni a flottából. Bár azt érdemes megjegyezni, hogy a mai igényeknek egyre kevésbé fognak megfelelni.

Egy “itt is jártam” jellegű fotó: a Kirnitzschtalbahn-ról hazafelé děčíni átszállással jöttem, itt kaptam el a Liberec  – Děčín járaton ezt a motorvonatot. A cseh járművek maguk módján mind egyediek, de ettől függetlenül az embernek az az érzése, hogy a ’60-as években évtizedekre előre elhasználták lekerekített formákra szóló kvótát. A ’80-as ’90-es években ezért már csak a doboz-formákban lehetett gondolkozni… :)

Amúgy ezekből a vonatokból az elsők a ’80-as évek legvégén jelentek meg, de  a sorozatgyártás a ’90-es években indult el. A gyártás közben módosult a műszaki tartalom, ennek megfelelően két külön típus létezik (842, 843), minimális külső eltéréssel.

A már említett rossz idő márciusban arra késztetett, hogy inkább benti programokat szervezzünk útitársaimmal. Így jutottunk el Prágában az Andělnél levő óriási terepasztalhoz.

A modellvasúton kívül volt a kiállítóteremben pár más relikvia is. Például a ’80-as –  ’90-es (meg a korai 2000-es) évek vasútállomásainak elmaradhatatlan kelléke: a pörgőlapos kijelző. Persze van, ahol még most is üzemel ilyen (Drezdában pl. 2014-ben még ilyen volt, most nem tudom mi a helyzet), de egyre kevesebb van már belőlük.

De vissza a terepasztalra: a modellvasút készítői kicsiben megalkották egész Csehországot. A pálya maga nyilván fiktív, de a tájból és a környékre jellemző épületekről rá lehet jönni, hogy mire is gondoltak a készítők. Ez itt például Prága: balra a tévétorony, középen a főpályaudvar csarnoka, mellette pedig Holešovice.

Nyilván ők nem a Csehek lennének, ha nem lenne balesetes installáció… :) Arról már volt szó többször is, hogy ebben az országban akkor van minden rendben, ha vagy a vasút vagy valamelyik a villamosüzem összehoz félévente legalább egy komolyabb eseményt. Volt amúgy gázolásos jelenet is, mondjuk azzal viccelni szerintem már kicsit erős…

A valóságban is villamosmúzeumként működő Střešovice kocsiszín, jobbra lent pedig felsővezeték-szakadást orvosol a villamosüzem illetékes szakszolgálata. A nagyon Tatra-fanatikusok balra fent észrevehetik a vágánykenő T3-as modelljét.

A Skoda gyár mindenféle jósággal. És még néhány 15T is áll az udvaron…

A két csarnok közötti tolópad.

Mellékvonali hangulat: a cseh-német határhoz közeli Klatovy vasútállomása. A valóság ma már ennyire nem mellékvonali: az állomás ugyanis a Plzeň-ből Németországba tartó vonalon van, egy kicsit nagyobb, mint itt, és a ’90-es évek óta a drót is ki van húzva a vágányok fölött.